Ιανός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ζάκυνθος, Ηλεία, Κεφαλονιά, Ιθάκη

Κλειστά σχολεία - Δεμένα τα πλοία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη,  όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός». Η κακοκαιρία ενισχύεται σταδιακά  και αποκτά χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα, ο οποίος πλησιάζει τη χώρα μας. 

Κακοκαιρία «Ιανός»: Πού θα χτυπήσει ο μεσογειακός κυκλώνας

Ο κ. Χαρδαλιάς μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, καλώντας  τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. 

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

«Μέχρι το βράδυ θα έχουμε την εικόνα για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας», είπε.

Σημείωσε ότι στις 18:00 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την κίνηση των φορτηγών και της ΕΜΑΚ, ενώ τόνισε πως το βράδυ θα έχουμε εικόνα για την πορεία της κακοκαιρίας στην Αττική και την Κόρινθο. Κάλεσε τέλος τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην κλείνουν τα σχολεία χωρίς να ενημερώνουν τη ΓΓΠΠ.

Σύμφωνα με το meteo.gr η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 8 μποφόρ.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, που ενδέχεται να φτάσουν τα επίπεδα θύελλας.

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία «Ιανός» με έντονες βροχοπτώσεις

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο «Ιανός»  θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια. 

Κακοκαιρία «Ιανός»: Δεμένα τα πλοία σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Δεμένα θα παραμείνουν σήμερα, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά - Κυλλήνη και Ιθάκη - Σάμη - Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας Levante Ferries «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι κλείνει και η ακτοπλοϊκή γραμμή  της Ζακύνθου με την Κυλλήνη, ενώ και τα σχολεία στο νησί δε θα λειτουργήσουν.

Οι οδηγίες που έδωσε ο Χαρδαλιάς

Χθες ο κ. Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση των πολιτών κάλεσε του πολίτες της  Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής τρεις σημαντικές οδηγίες:

  • Πρώτον, «όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.
  • Δεύτερον, «αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών.
  • Τρίτον, μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα», κατέληξε.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Κατεπείγον έγγραφο Πατούλη προς όλους τους δήμους της Αττικής

Κατεπείγον έγγραφο προς όλους τους δημους της Αττικής, έστειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, στο οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση κινητοποήση όλων, ώστε να θωρακιστούν οι ζωές και οι περιουσίες των κατοίκων της Αττικής, ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός».

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ζητά να διασφαλιστεί ότι έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια του οδικού δικτύου τους και να δοθεί άμεση προτεραιότητα σε εκείνα που παρουσιάζουν προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι, με εντολή του, τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας από χθες το πρωί έχουν εντατικοποιήσει τις αυτοψίες, τις οποίες ήδη διενεργούν σε καθημερινή βάση όλο τον χρόνο, στα ρέματα της Αττικής που είναι σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top