Κορωνοϊός: Ανησυχεί τους ειδικούς η αύξηση των διασωληνωμένων

Θα δοκιμαστούν οι αντοχές του ΕΣΥ τον χειμώνα

Έντονη είναι η ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος υγείας ενόψει του χειμώνα, καθώς αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, αλλά και οι διασωληνώσεις. 

Ενδεικτικό είναι πως σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι διασωληνώσεις έχουν αυξηθεί κατά 70%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξήθηκε σε περισσότερους από 10, μέσα σε μόλις πέντε ημέρες. Από τους 42 ασθενείς σε ΜΕΘ στις 8/9, στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση 12/9 ο αριθμός «ανέβηκε» στους 53.

Κορωνοιός: 302 νέα κρούσματα, τα 133 στην Αττική - 53 διασωληνωμένοι

Ο προβληματισμός μεταξύ των επιστημόνων είναι έντονος, καθώς εκτιμούν πως δε θα αργήσουμε να φτάσουμε πάλι στα επίπεδα των 100 διασωληνωμένων ασθενών που είχαμε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η διάμεση ηλικία των 53 διασωληνωμένων ασθενών που καταγράφονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι 70 ετών, οι 43 είναι άνδρες, και 10 είναι γυναίκες. Περισσότεροι από τους 8 στους 10 έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.

Κορωνοϊός: Η Astra Zeneca ξεκίνησε πάλι τις δοκιμές για το εμβόλιο

Ανησυχία προκαλούν οι διασωληνωμένοι στην Αττική

Η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» του δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς περισσότερες από τις μισές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό καταγράφονται εκεί. 

Στην πρωτεύουσα συγκεντρώνονται σχεδόν οι μισές καθημερινές μολύνσεις με covid-19 όλης της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οι πληρότητες των νοσοκομείων αναφοράς στην Αθήνα πλησιάζουν το 60%, ενώ παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι ΜΕΘ.

Το υπουργείο Υγείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το άνοιγμα επιπλέον κρεβατιών ΜΕΘ στην Αττική και εκτιμάται πως μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20 κλίνες. 

Λέσβος: Βρέφος 20 ημερών θετικό στον κορωνοϊό - Το ίδιο και η μητέρα του

Πυρετώδεις είναι όμως και οι προετοιμασίες των Παιδιατρικών Νοσοκομείων, τα οποία κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας δε χρειάστηκε να διαχειριστούν μεγάλο όγκο περιστατικών, καθώς τα σχολεία ήταν κλειστά. 

Με το άνοιγμα των σχολείων όμως, θεωρείται βέβαιη η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, πολύ περισσότερο δε, που από τον Οκτώβριο θα κάνει την εμφάνισή της και η γρίπη. 

Συναγερμός στην Κοζάνη: Κρούσματα μετά από γάμο στην Εορδαία

Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», σήμερα διαθέτει δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης και κλινική νοσηλείας κρουσμάτων COVID-19, ενώ το «Αγλαΐα Κυριακού» ακόμη 7 απομονωμένες κλίνες για θετικά περιστατικά. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί κανονική κλινική COVID-19 στο «Αγλαΐα Κυριακού» και να αυξηθούν οι υπάρχουσες πέντε κλίνες ΜΕΘ.

Το Παίδων «Πεντέλης» διαθέτει μόνο κλινική «φιλοξενίας» ύποπτων περιστατικών κορωνοϊού, ενώ σε περίπτωση ταυτοποίησης κρούσματος, ζητείται η μεταφορά του για νοσηλεία στα Νοσοκομεία Παίδων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top