Σύψας για κορωνοϊό: «Έχουμε πόλεμο, δεν πάμε καλά»

«Τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών»

Με κατάσταση πολέμου παρομοίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τις Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ προειδοποίησε ότι αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα η κατάσταση θα χειροτερέψει. 

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού», είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

Ευχάριστα τα νέα: Αποσωληνώθηκε η 27χρονη γιατρός στη Λάρισα

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η επιστροφή των παραθεριστών από τις διακοπές τους, καθώς είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να έχουμε έκρηξη κρουσμάτων. 

«Πραγματικά, τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων», είπε ο κ. Σύψας.

Κορωνοϊός: Εκτινάχθηκαν τα κρούσματα – Τριπλασιάστηκαν οι διασωληνώσεις

Για μια ακόμα φορά έκανε έκκληση στους πολίτες να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις ευπαθείς ομάδες και σύστησε σε όσους επιστρέφουν από διακοπές, για τουλάχιστον επτά μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης συμβούλεψε όλους να φορούν μάσκα ακόμα και μέσα στο σπίτι, αν μένουν μαζί με παππούδες και γιαγιάδες. 

Ο κ. Σύψας χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα» δομές, όπως το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, όπου εμφανίζονται κρούσματα κορωνοϊού. 

Δραματική προειδοποίηση: «Τηρήστε τα μέτρα - Θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων»

Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι αν υπάρξει περαιτέρω αύξηση των μολύνσεων, προειδοποίησε για πολλά τοπικά lockdown, κάτι που χαρακτήρισε… «κακό σενάριο».

«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα», τόνισε ο κ. Σύψας.

Κορωνοϊός: 262 νέα κρούσματα - 66 στην Αττική, 85 στη Θεσσαλονίκη

Υπογράμμισε επίσης πως είναι μάταιο να λαμβάνονται νέα μέτρα αν δεν τηρούνται όσα έχουν ήδη ληφθεί και επανέλαβε προς όλους πως προέχει η δημόσια υγεία και αυτήν πρέπει να προστατέψουμε όλοι. 

Τέλος αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού στα γηροκομεία, ο κ. Σύψας είπε ότι τελικά ήταν το προσωπικό που δεν τήρησε τα μέτρα. 

Τσιόδρας: 36 κρούσματα στο γηροκομείο - Από εργαζόμενο μεταδόθηκε ο ιός

«Έχουμε απαγορεύσει το επισκεπτήριο στα γηροκομεία και την “πατήσαμε” από το προσωπικό. Θα επιτείνουμε τον έλεγχο του προσωπικού», είπε. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top