Πώς έγινε εστία μετάδοσης κορωνοϊού συναυλία 2.000 ατόμων στη Χαλκιδική

Εισαγγελική παρέμβαση για το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει μετά τα 262 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, εξετάζεται αν μία συναυλία που διοργανώθηκε σε beach bar της Χαλκιδικής, αποτέλεσε «εστία» κορωνοϊού, ενώ ο Νικόλαος Σύψας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων τις επόμενες ημέρες.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

Η «έκρηξη« κρουσμάτων που σημειώθηκε την Τετάρτη σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Όπως μετέδωσε η TV100, ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκατζιάς, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το γηροκομείο, για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για διασπορά.

Υπενθυμίζεται πως στον οίκο ευγηρίας καταγράφηκαν συνολικά 36 κρούσματα. 33 είναι τα κρούσματα σε ενοίκους του γηροκομείου και τρία σε προσωπικό και η διασπορά έγινε από εργαζόμενο της μονάδας. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Κορωνοϊός: 262 νέα κρούσματα - 66 στην Αττική, 85 στη Θεσσαλονίκη

Στο σημείο έσπευσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αποκάλυψε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, όλα ξεκίνησαν από νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία.

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ' αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ο οίκος ευγηρίας τέθηκε σε καραντίνα επτά ημερών, ενώ θα παρθούν μέτρα στη μονάδα σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τσιόδρας: 36 κρούσματα στο γηροκομείο - Από εργαζόμενο μεταδόθηκε ο ιός

Τσιόδρας: Μπορεί οι νέοι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους

Στην ερώτηση αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε: «Δε με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».

Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».

«Το ότι είναι καλοκαίρι δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Εστία κορωνοϊού συναυλία 2.000 ατόμων σε beach bar της Χαλκιδικής;

Tην ίδια στιγμή εξετάζεται αν μία συναυλία που διοργανώθηκε σε beach bar της Χαλκιδικής, αποτέλεσε εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.

Στη συναυλία φέρεται ότι βρέθηκαν 2.000 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, με πολλούς εξ αυτών να καταγράφονται ως κρούσματα κορωνοϊού. 

Το thestival.gr αναφέρει πως θετικοί βρέθηκαν και τρεις μπάρμαν που ετοίμαζαν ποτά, καθώς και αθλητής από επαγγελματική ομάδας ποδοσφαίρου. Εργαζόμενος κατήγγειλε στο thestival ότι ζητήθηκε από το προσωπικό απόλυτη εχεμύθεια, ωστόσο κάποιοι το θεώρησαν λάθος και μίλησαν. 

Η επίμαχη συναυλία φέρεται να έγινε στις 2 Αυγούστου στο bar που βρίσκεται στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής στη Χανιώτη.

Δραματική προειδοποίηση: «Τηρήστε τα μέτρα - Θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων»

Δραματική έκκληση Σύψα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Δραματική έκκληση απηύθυνε ο Νικόλαος Σύψας στους πολίτες, προκειμένου να τηρήσουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προειδοποίησε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων. «Θα συζητηθεί το θέμα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο-μεθαύριο». Όπως εξήγησε, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν τον περιορισμό των ανθρώπων που θα είναι μαζί σε ανοιχτό χώρο, όπως για παράδειγμα ανώτατο αριθμό ατόμων σε μία παρέα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Νικόλαος Σύψας εξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις, καθως τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν διπλασιάστηκαν πάρα πολύ απότομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται από κορωνοϊό, κυρίως νέους ανθρώπους. Όλα τα παραπάνω δεν προοιωνίζουν κανένα θετικό μέλλον. Είμαστε με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα» προειδοποίησε, ενώ πρόσθεσε πως «θετικό είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει ακόμα μικρός, αλλά αν αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top