«Περίεργη» κινητικότητα τουρκικών πολεμικών πλοίων κοντά στη Ρόδο

Σε επιφυλακή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σκηνικό έντασης στήνει ξανά η Άγκυρα, με τουρκικά πολεμικά πλοία να έχουν αναπτυχθεί σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου και Καρπάθου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Συμεωνίδη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR, απέπλευσαν από το Ακσάζ 14 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Με ΝΑVTEX αντιδρά η Τουρκία

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX, με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο στις 10-11 Αυγούστου.

Η τουρκική NAVTEX, ερμηνεύεται ως αντίδραση στη σύναψη συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, πέρα από την τουρκική τοποθέτηση για «ανύπαρκτη συμφωνία».

Ανησυχία από τον Μπορέλ

Προειδοποίηση πως η ναυτική κινητοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πως δε θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων, απηύθυνε το απόγευμα της Κυριακής ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Μπορέλ: «Η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει τις απειλές»

«Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος. 

Τις κινήσεις του τουρκικού στόλου παρακολουθούν στενά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε επιφυλακή.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top