Κορωνοϊός: «Είναι πιθανό ο αριθμός των κρουσμάτων να φτάσει και τριψήφιο»

Όλα όσα είπε στο Star ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στη χώρα μας, μετά τα 97 κρούσματα κορωνοϊού που σημειώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι και να τονίζουν ότι δεν είναι ώρα για χαλάρωση. Οι έλεγχοι εντατικοποιούνται ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν έξι περιοχές, με την κυβέρνηση να είναι σε ετοιμότητα να παρέμβει ανά πάσα στιγμή, χωρίς όμως να εξετάζει το μαζικό lockdwn. 

Κορωνοϊός: 9 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 183 οι νεκροί

Από τα 97 κρούσματα των προηγούμενων τεσσάρων ημερών που χτύπησαν κόκκινο συναγερμό, τα 30 αφορούν Έλληνες ταξιδιώτες από το εξωτερικό, άλλα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στη Ξάνθη, ενώ 38 είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα.

Αταλάντη: Σε τεστ για κορωνοϊό υποβλήθηκαν 14 επαφές του 28χρονου

Ανησυχία από τους ειδικούς

Για το τί θα γίνει αν συνεχιστεί η κατάσταση συνωστισμού σε μπαρ και υπαίθρια πάρτι μίλησε στο Star και την Κατερίνα Παπακωστοπούλου ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κορωνοϊός: O «χάρτης» με τα 97 κρούσματα – Καθημερινή γραπτή ενημέρωση ΕΟΔΥ

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής «Είναι πιθανό ο αριθμός των κρουσμάτων να φτάσει και τριψήφιο. Είχαμε υπολογίσει περίπου 40% πιθανότητα για αύξηση κρουσμάτων τον Ιούνιο και 80% μέσα στον Ιούλιο. Τα γεγονότα που βλέπουμε είναι συμβατά με αυτές τις προβλέψεις. Μας ανησυχούν τα 25 με 50 ορφανά κρούσματα κάθε μέρα και σίγουρα ένα κόκκινο καμπανάκι είναι πάνω από 50 ορφανά κρούσματα κάθε μέρα»

Κορωνοϊός: «Δεν υπάρχει λήξη συναγερμού. O ιός είναι εδώ και αντεπιτίθεται»

Σχετικά με τον έλεγχο των επιβατών και τουριστών που έρχονται από το εξωτερικό, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι «Το πιο λογικό θα ήταν να γίνεται το τεστ πριν πετάξουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο μειώνονται και τα logistics για τους ανθρώπους που ήταν δίπλα τους μέσα στο αεροπλάνο».

Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι ο μοριακός έλεγχος είναι πιο αξιόπιστος από τα rapid test αντισωμάτων. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top