Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτή: Τα απαιτητικά ωράρια και η καταπόνηση - Τι ζητούν

Το βίντεο των εργαζόμενων νοσηλευτών του ΕΣΥ στο Λασίθι

«Το διεκδικούμε, το δικαιούμαστε, το αξίζουμε» είναι ο τίτλος του βίντεο που δημιούργησαν νοσηλευτές στο Λασίθι

Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα διεκδικούν οι νοσηλευτές του ΕΣΥ. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτή ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ν. Λασιθίου δημιούργησε ένα βίντεο με πρωταγωνιστές το ίδιο το προσωπικό στον χώρο εργασίας του. Όπως εξηγούν στον φακό, αν και το επάγγελμα του νοσηλευτή αποτελεί μία ενασχόληση με μεγάλη σωματική και ψυχική καταπόνηση, με μεγάλους επαγγελματικούς κινδύνους και με δύσκολα προγράμματα εργασίας, οι ίδιοι δεν έχουν ασφάλιση σε πακέτο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Για τον λόγο αυτό αιτούνται από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σχετική νομοθέτηση για την ασφάλισή τους, γεγονός που θα τους επιτρέψει να βγαίνουν στη σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα.

Στον Ευαγγελισμό η Σακελλαροπούλου: Είστε οι μαχητές της πρώτης γραμμής

«Ο Μ.Ο της ηλικίας των νοσηλευτών στο νοσοκομείο μας είναι τα 45 με 55 έτη, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξαν προσλήψεις» είπε στο star.gr η προϊσταμένη Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και Ταμίας του Συλλόγου Νοσηλευτών Λασιθίου Πασχαλία Μπεντούλη. Όπως συμπλήρωσε ο μεγαλύτερος ηλικιακά νοσηλευτής είναι 59 ετών, βρίσκεται στα επείγοντα και κάνει βάρδιες, δύο απογευματινά και δύο βραδινά.

«Είναι πολύ δύσκολο, υπάρχει καταπόνηση σε αυτή την ηλικία», εξήγησε και τόνισε ότι είναι πολύ άδικο να μην είναι ενταγμένοι οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά λόγω της φύσης της δουλειάς τους.

 

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού

Όπως πρόσθεσε, εκτός από το θέμα της ασφάλισής τους, οι νοσηλευτές ζητούν και τη μονιμοποίηση των νέων συμβασιούχων. «Είτε οι συμβάσεις τους είναι ΟΑΕΔ, είτε επικουρικές οι νέοι συνάδελφοι δεν πρέπει να κινδυνεύουν να φύγουν μετά από 2 χρόνια και εμείς πρέπει να έχουμε την ασφάλεια ότι δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από την αρχή», είπε.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη της κ. Μπεντούλη στη νέα σειρά podcast του star.gr.

Στο μεταξύ συγκεντρώσεις στις πύλες των Νοσοκομείων για την ανάδειξη των χρόνιων παθογενειών του συστήματος και των μεγάλων εργασιακών αιτημάτων των υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων, διοργάνωσε σήμερα με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτή, η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση. Το σημερινό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες. Η Δημόσια Υγεία θα φτιάξει μόνο με την σταδιακή αύξηση του στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% ΑΕΠ).

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top