Αυτή είναι η μάσκα που απαγορεύεται να φοράμε

Αντί να προφυλάσσει μεταδίδει τον ιό

Η μάσκα από 4 Μαΐου θα γίνει το απαραίτητο… αξεσουάρ στην καθημερινότητα των Ελλήνων, όταν θα βρίσκονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με τα ιατρικά στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους, αν δύο άνθρωποι δε φορούν μάσκα και ο ένας από αυτούς νοσεί, τότε οι πιθανότητες να κολλήσει ο άλλος είναι 95%. Αν φοράνε μάσκες και οι δύο οι πιθανότητες μειώνονται στο 1,5%.

Οδηγίες ΕΟΔΥ: Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά την απλή χειρουργική μάσκα

Ωστόσο, υπάρχει μία μάσκα που οι επιστήμονες την απαγορεύουν στους πολίτες δια ροπάλου. 

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, οι πολίτες δεν πρέπει επουδενί να αγοράζουν τις μάσκες με τη βαλβίδα. 

Χρήση μάσκας: Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτική και σε ποιες προαιρετική

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται», είπε χαρακτηριστικά. 

Όπως εξήγησε τη μάσκα αυτή πρέπει να τη φοράνε μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς «ψεκάζουν» τον ιό στους γύρω του.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας: Πώς θα τη χρησιμοποιείτε σωστά

«Αν δείτε άνθρωπο με μάσκα με βαλβίδα να μείνετε όχι δύο, αλλά 22 μέτρα μακριά», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Παραδέχτηκε επίσης ότι «μπερδέψαμε τον κόσμο με τις μάσκες» και αυτό γιατί υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ. 

«Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές. Ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα», δήλωσε. 

Μάσκα: Υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους και τα ΜΜΜ

«Τετραπλάσιοι οι νεκροί αν είχαμε πάρει μέτρα μία εβδομάδα μετά»

Όσον αφορά στην ετοιμότητα του μηχανισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε:

«Αν τα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί μια εβδομάδα αργότερα θα είχαμε τετραπλάσιο αριθμό νεκρών. Αν τα μέτρα της άρσης καραντίνας ληφθούν μια εβδομάδα μπροστά, ή μια πίσω, αυτό μπορεί να έχει μια διαφορά στην επανεμφάνιση ενός δεύτερου κύματος από 15 Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου, που αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία μας».

Κορωνοϊός: Αυξημένη η ζήτηση προστατευτικών μασκών

Τέλος αναφερόμενος στα τεστ που εντοπίζουν τον κορωνοϊό είπε:

«Δεν υπάρχουν τα τεστ… Μην τα περιμένετε τα τεστ, ούτε αύριο ούτε μεθαύριο. Τα  γρήγορα τεστ είναι τοπίο θόλο παγκοσμίως. Τα τεστ εμφανίζουν φοβερή ακρίβεια σε εργαστηριακές συνθήκες, άλλα σε πραγματικές συνθήκες όπου δοκιμάζονται έχουν μικρής χρησιμότητας ακρίβεια.  Δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοια πράγματα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top