Τσιόδρας: «Μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα τα οποία διαρκούν ένα έτος»

«Δεν μπορούμε να μείνουμε σε lockdown μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο»

Στο θέμα της ανοσίας του πληθυσμού αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας, το απόγευμα του Σαββάτου. 

Όπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας «η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά. Πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα».

Στους 132 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα

Για την ανοσία υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις, είπε και εξήγησε ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που νοσούν, αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία τα προστατεύουν. Υπάρχει και μια άλλη άποψη επιστημόνων με την οποία κι εγώ συντάσσομαι, που εκτιμά ότι μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα τα οποία διαρκούν ένα έτος». 

Σταδιακή ανοσία: «Χτίζουμε τείχος» με νέους και παιδιά

Δεν μπορούμε να μείνουμε σε lockdown μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο

Για αποτελεσματικό εμβόλιο τόνισε, μπορεί να απαιτηθούν έως και 18 μήνες όπως λέει ο ΠΟΥ, με τον κ.Τσιόδρα να διερωτάται «μπορεί να μείνει η χώρα σε lock down για 18 μήνες»;

Τσιόδρας: «Από 35°C και άνω φαίνεται πως η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά»

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το lockdown θα αίρεται σταδιακά και ελεγχόμενα. Μιλώντας για την επιστροφή στην επόμενη ημέρα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και «αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα» και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας. 

Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lockdown έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό». Μάλιστα αναρωτήθηκε: «Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;

Σχετικά βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων δείχνει να έχει ο κορωνοϊός

Ένα από τα αισιόδοξα μηνύματα ήταν ότι από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι ο κορωνοϊός δε δείχνει να μεταλλάσσεται με γοργούς ρυθμούς. «Η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού , το ολικό γονιδίωμα όπως λέγεται, δείχνει ένα σχετικά βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων τουλάχιστον σε σχέση με τη γρίπη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη εφόσον έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, «με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι» κατέληξε.

Για τους ασυμπτωματικούς, τα νέα συμπτώματα στη λίστα και το οξύμετρο

Σε ερώτηση που δέχτηκε, σχετικά με την έλλειψη οξυγόνου σε ασθενείς, χωρίς απαραίτητα αυτό να συνοδεύεται με δύσπνοια και για το αν πρέπει όλοι μας να έχουμε οξύμετρο στο σπίτι μας, απάντησε ότι θα πρέπει να «υπάρχει επαγρύπνηση για τα συμπτώματα. Ο ΠΟΥ έβαλε και νέα συμπτώματα στην λίστα για τον κορωνοϊό όπως ο πονοκέφαλος, τα ρίγη, οι μυαλγίες, η έλλειψη όσφρησης και γεύσης». 

Μάλιστα, όπως ανέφερε «μπορεί να είναι ακόμη και ένας πονόλαιμος που έχει υπό εκτιμηθεί καθώς το έχουμε δει να συμβαίνει». Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι γνωρίζαμε ότι υπήρχε ένα ποσοστό ασθενών που δεν έχει συμπτώματα και ένα άλλο που ήταν στη φάση πριν εμφανίσει συμπτώματα. Και οι δύο αυτές κατηγορίες μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό στο περιβάλλον τους. «Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι μάλλον περισσότεροι αυτοί που δεν είχαν συμπτώματα αλλά τα εμφάνισαν στην πορεία. Εκτιμάται ότι το 50% των μεταδόσεων προέρχεται από αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η ιατρική αξιολόγηση με το παραμικρό σύμπτωμα. Όσον αφορά στο οξύμετρο, είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι αυτό που θα μας δώσει τη θεραπεία, τη διάγνωση θα την κάνει ο γιατρός. Όσοι το έχουν και είναι συνήθως ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν, όμως να έχουμε όλοι ένα οξύμετρο δεν είμαι αυτής της λογικής».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top