Μ. Σάββατο: Πώς έγινε η πρώτη Ανάσταση

Πρωτόγνωρη ήταν φέτος λόγω κορωνοϊού

Πρωτόγνωρη ήταν φέτος η Πρώτη Ανάσταση στις εκκλησίες της χώρας, λόγω κορωνοϊού. Κεκλεισμένων των θυρών ιεράρχες και ιερείς, σήκωσαν στους ώμους τη μοναξιά και τη θλίψη των πιστών, κατά τη χθεσινή κορύφωση του Θείου Δράματος, στέλνοντας συγκινητικά μηνύματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.  

Έφτασε στην Αθήνα το Άγιο Φως

Αυτή τη φορά οι εκκλησίες που... εθιμοτυπικά κάνουν φασαριόζικη την πρώτη Ανάσταση δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτες, όπως άλλες χρονιές. Ωστόσο οι πολυέλαιοι σείστηκαν, τα άνθη έπεσαν και τα σήμαντρα χτύπησαν δυνατά πάνω στα στασίδια, στέλνοντας από... μακριά στους πιστούς το μήνυμα της Νίκης του Θεανθρώπου απέναντι στον θάνατο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εδώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια έγινε η Πρώτη Ανάσταση γύρω στις 9.30 το πρωί βέβαια φέτος ήταν διαφορετική. 

Μοναχική ήταν η πρωινή Θεία Λειτουργία, για το χαρμόσυνο... προανάκρουσμα της Ανάστασης του Κυρίου από την Ιερά Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι. 

Ρόδος: Έκαναν περιφορά Επιταφίου τα ξημερώματα παρά την απαγόρευση!

Βαθιά κατανυκτική ήταν όμως και η χθεσινή η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά την περιφορά του χειροποίητου κεντητού Επιταφίου, με το άχραντο σώμα του Ιησού, μέσα και έξω από τον Ναό.

Κεκλεισμένων των θυρών και... χωρίς πιστούς τελέστηκε για πρώτη φορά φέτος η ακολουθία του Επιταφίου στη Μητρόπολη Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Τα λόγια του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας για τις αυτές δύσκολες ώρες, ακουμπήσαν βαθιά την ψυχή των πιστών, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Βουβός ήταν ο θρήνος και στον τόπο του μαρτυρίου του Ιησού. Η Ακολουθία του Επιταφίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, από το Ναό της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Πατριάρχη  Θεόφιλου , ήταν ιδιαίτερα μοναχική,  χωρίς τους προσκυνητές που.... άλλοτε συνωστίζονταν ευλαβικά

Ναύπλιο: Ιερές περιφέρει τον κεντητό επιτάφιο του Κυρίου μόνος

Όλη τη μοναξιά -που βάραινε ακόμα περισσότερο τη μελαγχολία της κορύφωσης του Θείου Δράματος- σήκωσε στους ώμους του ο εφημέριος της Αγίας Μαρίνας στο Νέο Ροεινό του Ναυπλίου. Ο ιερέας, πήγε στα σπίτια των ενοριτών τον κεντητό Επιτάφιο του Κυρίου, περιδιαβαίνοντας όλους τους δρόμους του χωριού.    

Πτολεμαΐδα: Η ευρηματική περιφορά του επιταφίου σε καρότσα αγροτικού

Ιδιαίτερα πρωτότυπη ήταν η Περιφορά του Επιταφίου και στην Περδίκα Πτολεμαϊδας. Εκεί ο ευρηματικός ιερέας φόρτωσε το φωτισμένο και ανθοστόλιστο Ιερό Κουβούκλιο σε ένα αγροτικό και μετέδωσε live τη Θεία λειτουργία ψέλνοντας από την καρότσα.

Ξάνθη: 6.000 κεράκια για τους νεκρούς στα δημοτικά κοιμητήρια 

Για το τέλος αφήσαμε ένα απίστευτα τρυφερό και συγκινητικό θέαμα που κάνει το γύρο του διαδικτύου. Μιας και τα νεκροταφεία της χώρας, παρέμειναν κλειστά για τους πιστούς χθες, ο Δήμος Ξάνθης αποφάσισε να τιμήσει τους νεκρούς, τοποθετώντας 6.000 κεριά διαρκείας, στους διαδρόμους, μπροστά σε κάθε μνήμα των Δημοτικών Κοιμητηρίων.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top