Ενδοοικογενειακή βία: Τα περιστατικά αυξήθηκαν 6% λόγω καραντίνας!

Στο star.gr η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας

Δείτε στο βίντεο το viral σποτ της Ελεονώρας Μελέτη για την ενδοοικογενειακή βια.

Ο εγκλεισμός μας στο σπίτι και η απομάκρυνση από κάθε είδους δραστηριότητα που κάναμε πριν μας χτυπήσει την πόρτα η παγκόσμια πανδημία, μπορεί να μας προστατεύει προς στιγμήν από το να μην νοσήσουμε από τον κορωνοϊό. Ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν από μια τέτοια υποχρεωτική συνθήκη παρατεταμένης καραντίνας, όταν τίθεται θέμα ενδοοικογενειακής βίας.

Το viral βίντεο της Ελεονώρας Μελέτη που μοιράστηκε ο Μητσοτάκης

Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να διαβιούν με τον «εκάστοτε δυνάστη» τους, να ζουν απομονωμένοι από φίλους και συγγενείς και να δέχονται ανεμπόδιστα βία. Τα στατιστικά στοιχεία εξάλλου, όπως αυτά αποτυπώνονται σε Ευρώπη και Κύπρο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Δολοφονία Ιταλία: Την σκότωσε γιατί νόμιζε ότι τον είχε κολλήσει κορωνοϊό

Σοκάρουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας; Στην Ελλάδα, όπως μας εξήγησε η Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία μίλησε στο star.gr «Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 για τον μήνα Μάρτιο 2020 και την ανάλυση των επιστημόνων της Γενικής Γραμματείας, τα περιστατικά βίας σε σύγκριση με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2020 είναι σε σταθερό αριθμό . Η διαφορά, ειδικά στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι ελάχιστη αλλά η Γενική Γραμματεία βρίσκεται σε εγρήγορση».

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης SOS 15900, για τον μήνα Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν 390 κλήσεις, ενώ για τον μήνα Μάρτιο 454 .

Ειδικότερα, οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας για τον μήνα Φεβρουάριο ήταν 156, ενώ για τον Μάρτιο 166. Ποσοστιαία αύξηση, δηλαδή, η οποία ανέρχεται στο 6,4%. Όπως μας είπε η κα Συρεγγέλα, «με βάση τις παρούσες συνθήκες, μπορούμε να υποθέσουμε πως η δυσκολία στην τηλεφωνική επικοινωνία για το θύμα σχετίζεται με την συνεχή παρουσία του κακοποιητή καθώς και με τον συνεπαγόμενο έλεγχο στην κάθε κίνηση της γυναίκας - θύματος βίας».

Η ενδοοικογενειακή βία εν μέσω πανδημίας σε άλλες χώρες

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε, ότι στην Κίνα ο αριθμός των περιπτώσεων της ενδοοικογενειακής βίας, ήταν τρεις φορές υψηλότερος απ' ότι συνήθως μετά από μερικές εβδομάδες αυστηρών μέτρων απομόνωσης, ενώ στην Κύπρο, οι κλήσεις σε παρόμοια τηλεφωνική γραμμή αυξήθηκαν κατά 30%, την εβδομάδα μετά τις 9 Μαρτίου, όταν το νησί είχε την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση κορωνοϊού όταν και άρχισε η επιβολή των μέτρων της καραντίνας.

Στη Γαλλία, από την άλλη, την πρώτη εβδομάδα αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία στο σπίτι κατά 32%, ενώ στο Παρίσι κατά 36%. Μετά από την εξέλιξη αυτή, οι Γάλλοι αποφάσισαν να πάρουν μια σπουδαία πρωτοβουλία και να ενθαρρύνουν τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, να καταγγέλλουν το γεγονός στα φαρμακεία της πόλης! Αυτή η πρωτοβουλία ακολουθήθηκε και από μια παρόμοια δράση, αυτή την φορά στην Ισπανία. Εκεί οι γυναίκες μπορούν να πάνε στο φαρμακείο και να ζητήσουν μια «Μάσκα 19» μια λέξη κωδικός, η οποία «στέλνει το μήνυμα», ειδοποιεί δηλαδή τον φαρμακοποιό για ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας και ανάγκη για άμεση βοήθεια.

Που μπορούν να απευθυνθούν όσες γυναίκες γίνονται θύματα βίας

Στην Ελλάδα οι γυναίκες – θύματα βίας, μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και να μιλήσουν με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους όλο το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα ενώ για όσες δεν έχουν δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας, λειτουργεί το email της γραμμής, στο sos15900@isotita.gr.

Επίσης, τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες - θύματα βίας, ενώ μπορούν να φιλοξενηθούν σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας με δωρεάν στέγαση και σίτιση. Οι ιατρικές εξετάσεις όπου απαιτούνται στα παιδιά γίνονται δωρεάν από το Χαμόγελο του Παιδιού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top