Η οπτική αναπηρία... δε στάθηκε εμπόδιο- Η ιστορία της 32χρονης Φανής

Τελείωσε το παιδαγωγικό τμήμα, δύο ΙΕΚ και ζει αυτόνομη στη Θεσσαλονίκη

H 32χρονη Φανή ζει χωρίς να βλέπει. Η οπτική αναπηρία δε στάθηκε όμως εμπόδιο για εκείνη. Η Ζήνα Κουτσελίνη τη συνάντησε και η κοπέλα περιέγραψε τη δική της ιστορία στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα». 

Η Φανή γεννήθηκε στη Λάρισα, όπου έζησε μέχρι τα 19 της. Πλέον ζει στη Θεσσαλονίκη. 

«Είχα παιδεία αλλά όχι εκπαίδευση. Η οπτική αναπηρία εμφανίστηκε όταν ήμουν δύο μηνών, από ιατρικό λάθος στη θερμοκοιτίδα. Όταν ήρθαν οι γονείς μου να με πάρουν κι ενώ τους έλεγαν ότι όλα είναι καλά, την τελευταία μέρα τους είπαν ότι υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι στα μάτια. Όταν γίνει ενός έτους, θα πάτε το παιδί στην Αγγλία, θα κάνει χειρουργείο και όλα καλά» όπως περιγράφει η Φανή.

Στην Αγγλία, τους απαγόρευσαν να γίνει χειρουργείο γιατί θα δημιουργείτο πρόβλημα στον εγκέφαλο.  «Αντιμετώπισα ρατσισμό στο σχολείο όταν ήμουν 8-9 ετών. Θυμάμαι με έπιαναν από το χέρι και μετά με άφηναν κάπου μόνη μου» εξηγεί και προσθέτει ότι δεν ήθελε να πηγαίνει σχολείο. 

Στα 19 της άρχισε να πηγαίνει στη Σχολή Τυφλών και παράλληλα τελείωσε δύο ΙΕΚ για χειριστές τηλεφωνικών κέντρων και ηλεκτρονικών υπολογιστών για άτομα με οπτική αναπηρία και βοηθός φυσιοθεραπείας. 

«Δεν ήθελα να είμαι βάρος σε κανέναν» είπε. Η Φανή έχει χάσει τον μπαμπά της. Έχει χάσει όμως και τον αδελφό της από το αλκοόλ. «Δεν μπορώ ούτε φωτογραφίες να δω αλλά τους βλέπω στα όνειρά μου» λέει η Φανή, η οποία τελείωσε και το Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης.

Επίσης, η Φανή έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για μακιγιάζ τυφλών και μακιγιάρεται κάθε μέρα μόνη της! Της αρέσει να κάνει βόλτες και της δίνει ελευθερία και χαρά, η δυνατότητα που έχει, να παίρνει το μπαστούνι της και να πηγαίνει όπου θέλει…

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top