Κορωνοϊός: 32 θάνατοι στη χώρα μας - 95 νέα κρούσματα, 1.061 συνολικά

Οι συμβουλές του Σωτήρη Τσιόδρα για την διατήρηση της ψυχικής μας υγείας

Τέσσερις ακόμη θανάτους από κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 32 συνολικά.

Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 73 έτη. Εξ΄αυτών οι 25 ήταν άνδρες και οι 7 γυναίκες, οι περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται στα 1.061.

Χαρδαλιάς: «Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό - Θα ήταν ολέθριο»

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν διασωληνωμένοι 69 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 66 έτη. Από αυτούς οι 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιοι άνδρες. Οι 47 είναι άνω των 67 ετών ή έχουν υποκείμενο νόσημα.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 14.300 τεστ για κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα παγκόσμια δεδομένα, ο μέσος χρόνος από την έναρξη συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κανείς συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι τουλάχιστον 5 μέρες. Μέχρι τη νοσηλεία, όταν αυτή είναι απαραίτητα, είναι 7 μέρες. «Για το τραγικό γεγονός του θανάτου είναι 14-20 μέρες, με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας». Για όσους μπαίνουν στα νοσοκομεία, μέση διάρκεια διαμονής σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα είναι οι δέκα ημέρες.

«Είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν». Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε μιλώντας για το φαινόμενο της Ιταλίας, ότι «όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξανά επιτεθεί με μανία». 

Τα νεότερα για τη φαρμακευτική αγωγή 

Για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται, ο κος Τσιόδρας είπε ότι από ειδική επιτροπή έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες στους γιατρούς, οι οποίες θα επανεξετάζονται όσο θα αναφέρονται νέα στοιχεία για τη θεραπεία από τη διεθνή πρακτική και συμπλήρωσε: «Η επιτροπή αυτή υιοθέτησε επίσης ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική  χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής στους ασθενείς που νοσηλεύονται».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «κάποια», όπως είπε, καρδιοτοξικότητα που έχει ο κορονοϊός. Μίλησε για το λόγο αυτό για τη χορήγηση της Κολχικίνης που χορηγείται ήδη  για την περικαρδίτιδα, λέγοντας πως «το φάρμακο αυτό ενδέχεται να έχει  κάποια δράση στους ασθενείς με κορονοϊό για να προστατευθεί η καρδιά. Θα το δώσουμε στο πλαίσιο ενός αυστηρού πρωτοκόλλου». 

Θα επεκταθεί και μετά τις 6 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας

Συμβουλές Τσιόδρα για την ψυχική μας υγεία

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους και είναι φυσιολογικό να έχουμε μία ανησυχία και φόβο για τον εαυτό μας ή τους αγαπημένους μας.Εξήγησε ακόμα ότι η μειωμένη επαφή με άλλα άτομα διαταράσσει την καθημερινότητά μας και περιορίζει την προσωπική ελευθερία μας, που μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις.

Για τον λόγο αυτό έδωσε κάποιες πρακτικές συμβουλές που «δανείστηκε» από τον ΕΟΔΥ, και έχουν να κάνουν με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη στήριξη της ψυχικής υγείας μας. Αυτές είναι:

  • Να προτιμούμε την έγκυρη ενημέρωση
  • Να περιορίσουμε την επαναλαμβανόμενη και ασταμάτητη έκθεση σε ειδήσεις η οποία αυξάνει τα επίπεδα άγχους και δυσφορίας, ενώ μπορεί να αποτελέσει πηγή παραπληροφόρησης.
  • Να διατηρήσουμε την επικοινωνίας μας με τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας, την οικογένειας, τους φίλους μας, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό δίκτυο ψυχικής προστασίας.
  • Να φροντίσουμε για μία ισορροπημένη διατροφή
  • Αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος
  • Επαρκή ξεκούραση και σωματική άσκηση, όσο είναι δυνατόν εντός του σπιτιού.

Έρχονται οι ιατρικές συνταγές στο κινητό: Τι είναι, πώς θα λειτουργεί

Τέλος τόνισε πως «δε θα πρέπει να δίουμε μεγάλη δημοσιότητα στις εξαιρέσεις και να σκορπάμε φόβο και πανικό. Να σταματήσει το ανελέητο κυνήγι των θανάτων. Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές, ωστόσο παραμένουμε σε ένα καλό σενάριο εξέλιξης της πανδημίας. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για τη γενναία στάση όλων».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top