«Αντισυνταγματική η προσωρινή απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας»

Προσέφυγαν στο ΣτΕ τέσσερις δικηγόροι και κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης

εκκλησία Αγίας Παρασκευής

Στις 5 Μαΐου προσδιορίστηκε να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση 4 πολιτών-νομικών, με την οποία ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η κοινή υπουργική απόφαση για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργιών και ιεροπραξιών στις Εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας.

Οι ιερείς έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο μετά τη δοξολογία για την 25η Μαρτίου

Στο ΣτΕ προσέφυγαν δύο άνδρες και δύο γυναίκες δικηγόροι, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής. Υποστηρίζουν ότι το μέτρο έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος θεσπίζει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και τη Διαρκή Iερά Σύνοδο. Σύμφωνα με την προσφυγή, μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Υποστηρίζουν ακόμα, ότι παραβιάζεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.
           

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top