Καιρός: Ισχυροί βοριάδες και χιόνια στα ορεινά από την Κυριακή

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες μέχρι το Σάββατο

Αίθριος θα είναι ο καιρός μέχρι και το Σάββατο, όμως από την Κυριακή το σκηνικό αλλάζει δραματικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς βοριάδες. 

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Όπως είπε στο Open, ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο συνδυασμός υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου θα δημιουργήσουν μελτέμια τις επόμενες ημέρες. 

Οι βοριάδες θα ενισχυθούν από την Πέμπτη έως το Σάββατο και θα φτάσουν στο Αιγαίο ακόμα και τα 8 μποφόρ. 

Μάλιστα στα νότια τμήματα της Κρήτης οι βοριάδες αυτοί θα λειτουργήσουν σαν «καταβάτες» με αποτέλεσμα να ενισχύονται περισσότερο.

Τι είναι όμως οι καταβάτες άνεμοι

Όπως εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης όταν ένα ρεύμα αέρα στην πορεία του συναντήσει σαν εμπόδιο έναν ορεινό όγκο (βουνό), τότε στην προσπάθειά του να περάσει από αυτό ανεβαίνει από την μία του πλευρά και από την άλλη κατεβαίνει. Καθώς όμως κατεβαίνει συναντά μεγαλύτερες βαρομετρικές πιέσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη διαφορά πίεσης (βαροβαθμίδα) και άρα να ενισχύεται σημαντικά η έντασή του ενώ ταυτόχρονα θερμαίνεται και γίνεται πολύ ξηρό. Η διαδικασία αυτή εξαρτάται από το ύψος του βουνού και την κλίση των πλαγιών του που συμμετέχουν σε αυτή διαδικασία.

Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι το Σάββατο

Οι υψηλές πιέσεις που θα καλύψουν μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης θα οδηγήσουν τον υδράργυρο σε άνοδο ξεπερνώντας τοπικά ακόμη και τους 20 με 22 βαθμούς κελσίου.

Όμως όπου δεν επιδρά ο βοριάς, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα κάνει πολύ κρύο εξαιτίας της ακτινοβολίας του εδάφους.

Επιδείνωση από την Κυριακή

Το βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη καθώς θα κινηθεί ανατολικά θα επιδεινώσει πρόσκαιρα τον καιρό στη χώρα μας από την Κυριακή και από τα βόρεια προς τα νότια με πτώση της θερμοκρασίας, ενισχυμένους ανέμους, βροχές ακόμη και χιόνια στα βουνά μας. 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα λίγες παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 ως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος. Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα ασθενείς. Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top