Καζάνι που βράζει η Μόρια: Επεισόδια μεταξύ μεταναστών και κατοίκων

Έκαψαν σπίτι – Δακρυγόνα μέσα στο χωριό

Άγρια επεισόδια ξέσπασαν χθες, Δευτέρα, στη Μόρια της Λέσβου μεταξύ κατοίκων και μεταναστών που μένουν στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή. 

Την Τρίτη η απόφαση: Πού θα γίνουν τα νέα hot spot

Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν σε δύο φάσεις, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 40 προσαγωγές. Μάλιστα κατά τη διάρκεια αυτών, μετανάστες έβαλαν φωτιά σε εγκαταλελειμμένο σπίτι, προκαλώντας εκ νέου την οργή των κατοίκων που δηλώνουν πλέον πως δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή τους. 

Mεταναστευτικό: Σε ποιες περιοχές θα φτιαχτούν τα νέα hot spots

Μόρια: Διαδήλωση μεταναστών που φώναζαν «ελευθερία»

Το πρωί της Δευτέρας, περίπου 2.000 Αφγανοί, οι οποίοι μένουν στη δομή φιλοξενίας στη Μόρια και έχουν κάνει αίτηση για άσυλο, πραγματοποίησαν πορεία, διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη παραμονή τους στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ. 

Τα πνεύματα άναψαν γρήγορα. Οι μετανάστες κρατούσαν πλακά και φώναζαν «ελευθερία», ενώ κάποιοι έβαλαν φωτιές κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. 

Μόρια: Επεισόδια μεταξύ μεταναστών και ΜΑΤ - Ρίψη χημικών και κλεφτοπόλεμος

Μια άλλη ομάδα μπήκε στην πόλη της Μυτιλήνης, κατέλαβε τον κεντρικό δρόμο της προκυμαίας μπροστά στο δημοτικό θέατρο και δεν αποχωρούσε, παρά τις υποδείξεις των αστυνομικών. 

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να μπορέσει να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος και να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία ο δρόμος, όπου είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος. 

Μόρια: Στους δρόμους και οι κάτοικοι

Οι μετανάστες έφυγαν από τα σημεία, όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και κάποιοι από αυτούς πέρασαν μέσα από τη Μόρια για να επιστρέψουν στον καταυλισμό. Τότε κάτοικοι άρχισαν να χτυπούν τις καμπάνες και αρκετοί βγήκαν στους δρόμους. 

Το κλίμα φορτίστηκε αρκετά, με πολλούς από τους κατοίκους να φωνάζουν κατά των μεταναστών, λέγοντας ότι πρέπει να φύγουν από το χωριό.

Την ώρα που η ένταση κορυφωνόταν, κάποιος έβαλε φωτιά σε εγκαταλελειμμένο σπίτι με αποτέλεσμα η οργή των κατοίκων να ξεχειλίσει.

Κάτοικοι κατηγόρησαν για τη φωτιά παράτυπους μετανάστες που είχαν καταλάβει το οίκημα και έμεναν εκεί, ενώ η πυροσβεστική παρενέβη και την έσβησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. 

Λαϊκή γενική συνέλευση των κατοίκων της Μόριας

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Μόριας πραγματοποίησαν λαϊκή γενική συνέλευση έξω από την κοινότητα με επικεφαλής τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. 

Εκεί αποφασίστηκε να προχωρήσουν σήμερα το πρωί στην κατάληψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ζήτησαν επίσης σταθερή διμοιρία των ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην μπαίνουν στον οικισμό μετανάστες και να γίνονται περιπολίες στους δρόμους.

Τα αιτήματα των κατοίκων έγιναν δεκτά και από σήμερα το πρωί αναμενέται να φτάσουν δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι κάτοικοι ζήτησαν τέλος την αποσυμφόρηση της Μόριας και το σταδιακό της κλείσιμο. 

Μηταράκης: Ζήτησε έρευνα για υποκινητές των επεισοδίων

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η αστυνομία γνώριζε από την Παρασκευή πως ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι αιτούντες άσυλο μετανάστες που βρίσκονται στη Λέσβο. Μάλιστα ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, διέταξε έρευνα για τυχόν υποκίνηση των επεισοδίων. 

«Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα επεισόδια, καλώντας την να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα προσφύγων και στην αποσυμφόρηση των νησιών. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχειρεί να απευθυνθεί στο δεξιό κυρίως κοινό όχι μόνο στα νησιά, αλλά και γενικότερα, με δύο ακόμη κινήσεις:

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη θέσπιση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) στη θέση της δυνατότητας απόκτησης ΑΜΚΑ που καταργήθηκε για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο αριθμός αυτός θα αποδίδεται στους αιτούντες διεθνούς προστασίας/ασύλου μαζί με το δελτίο αίτησης ασύλου και θα τους συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια εξέτασης της αίτησης τους.

Εξασφαλίζει την πρόσβαση τους στις δομές υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και την πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας έξι μήνες μετά την αίτηση διεθνούς προστασίας/ασύλου. 

Το υπουργείο Μετανάστευσης κατέθεσε επίσης την τροπολογία για τη σύσταση μητρώου μελών και εργαζόμενων στις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, θα πρέπει να εγγράφονται στο μητρώο αυτό, ως προϋπόθεση για τη δραστηριοποίησή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και για τη συνεργασία τους με τους φορείς του Δημοσίου.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης τη θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, με στόχο να απαλυνθούν οι αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ορίζεται η κατανομή των 50 εκ. ευρώ του ταμείου που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, με δύο τρόπους:

  • Θεσμοθετείται ετήσια ειδική επιχορήγηση από το 2019 και έπειτα προς τους δήμους όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης, συνολικού ύψους 25 εκ. ευρώ.
  • Συστήνεται Ταμείο Αλληλεγγύης, με ελάχιστο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομής, που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία των δομών.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top