«Επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα»: Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά της ημερίδας

Εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η έκδοση των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η θέση της χώρας μας, για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει εθνική, αμετάβλητη και σαφής. «Η θέση των γλυπτών είναι εδώ γιατί ο Παρθενώνας, μπορεί να μυήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα στις αξίες που αφορούν στον άνθρωπο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η αξίωση της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών εδράζεται σε ακλόνητα ιστορικά, επιστημονικά, νομικά και ηθικά θεμέλια» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Προσωπικότητες κύρους σε όλο τον κόσμο, εργάζονται για την επιστροφή των Γλυπτών, όπως έκανε και η Μελίνα Μερκούρη. Η γυναίκα που είχε πάθος για τη ζωή και ανεξάντλητη αγάπη για την Ελλάδα. Το 2020 έχει ανακηρυχθεί  από το υπουργείο Πολιτισμού ως «Έτος Μελίνα Μερκούρη». Αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. 

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη θυμήθηκε τα λόγια της Μελίνας αλλά και την υπόσχεση που της είχε δώσει:

«Μου είπε Μαριάννα "ποτέ μην ξεχάσεις αυτό που θα σου πω. Θα ξαναγεννηθώ αν επιστρέψουν τα Γλυπτά". Πραγματικά αυτά τα λόγια χαράχτηκαν για πάντα μέσα στη σκέψη και την καρδιά μου και είπα κι εγώ ότι με τις μικρές μου δυνάμεις θα κάνω ό,τι μπορώ όχι μόνο για τη Μελίνα που τα εμπνεύστηκε όλα, αλλά και για τη χώρα μας, για την Ελλάδα».

Η Ελληνίδα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ, μετέφερε και την υποστήριξη της Audrey Azoulay, της Γενικής Διευθύντριας της ΟΥΝΕΣΚΟ, στον αγώνα της Ελλάδας. Οι δύο κυρίες είχαν πρόσφατα συνάντηση στο Παρίσι για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα: 

«Ειλικρινά πρώτη φορά γύρισα από την ΟΥΝΕΣΚΟ ενθουσιασμένη. "Κοίταξε να δεις" μου λέει "τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εγώ είμαι η πρώτη, που σου λέω με ενθουσιασμό ότι κάτι θα καταφέρουμε. Στο υπόσχομαι"» δήλωσε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Οι ομιλητές τόνισαν τον δίκαιο αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ένας αγώνας ο οποίος βρίσκει συνεχώς νέους ισχυρούς συμμάχους σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» τόνισε η Christiane Tytgat, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ ο Πρόεδρος του Μουσείο της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, είπε πως «αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να μην αφήσουμε να ξεχαστεί το θέμα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top