Κούρδοι πρόσφεραν στο Κ.Υ. Λαυρίου υγειονομική και φαρμακευτική βοήθεια

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στήριξη που έχουν από τους ντόπιους

Ασυνήθιστες εικόνες έζησε το Λαύριο. Κούρδοι πρόσφυγες πρόσφεραν στο τοπικό κέντρο Υγείας, υγειονομική και φαρμακευτική βοήθεια που έλαβαν από τη Γαλλία, όπως δείχνουν οι εικόνες στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Γιάννη Ευσταθίου για το δελτίο ειδήσεων του Star. Με τον τρόπο αυτό, ήθελαν να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη που έχουν από τους ντόπιους. 

Τριακόσιοι Κούρδοι πρόσφυγες από την άτυπη δομή του Λαυρίου, ανάμεσά τους κι 100 παιδιά, μεταφέρουν στο τοπικό κέντρο Υγείας φάρμακα, νοσοκομειακά υλικά, αναπηρικά καρότσια, ακόμη και ράντζα. Είναι μέρος της βοήθειας που έχουν λάβει από το γαλλικό Καραβάνι Αλληλεγγύης και θέλουν να ανταποδώσουν την περίθαλψη που τους παρέχουν δωρεάν, οι γιατροί και οι νοσηλευτικοί. 

«Εμείς τόσα χρόνια δεχθήκαμε βοήθεια και αλληλεγγύη. Με μεγάλη μας χαρά προσφέρουμε τα βοηθήματα» λέει ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού κέντρου Κούρδων, Μπερτσέμ Μόρντενιζ.

Ο γιατρός του Κέντρου Υγείας, δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του. «Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την προσφορά σας. Την περιμέναμε από άλλους, αλλά τελικά ήρθε από τον απλό λαό» είπε ο Θεολόγος Ζάγκαλης.

Κούρδοι επιβιώνουν στο Λαύριο χωρίς βοήθεια 

Από τον Ιούνιο του 2017, η ελληνική Πολιτεία δεν αναγνωρίζει τη δομή του Λαυρίου, επικαλούμενη την ακαταλληλότητα του κτιρίου. Τότε μάλιστα αποχώρησε κι ο Ερυθρός Σταυρός κι οι Κούρδοι επιβιώνουν αποκλειστικά χάρη στη διεθνή και τοπική αλληλεγγύη, χωρίς καμία στήριξη από ΜΚΟ ή επίσημους θεσμούς. 
«Δεν παίρνουμε από κανένα βοήθεια. Από πουθενά» σημειώνει ο Μπερτσέμ Μόρντενιζ.

Συγκεντρώνουν χρήματα και για να εξοπλίσουν το σχολείο τους 

Κι όμως, τα χαμογελαστά νεανικά πρόσωπα δεν δίνουν καμία αίσθηση μιζέριας. Αν μια λέξη τούς ταιριάζει είναι η περηφάνεια. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν 5000 ευρώ, για να εξοπλίσουν την τάξη τους στο σχολείο του Λαυρίου. 

Για τρεις ώρες, η κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε με παιδικές φωνές, χορούς και τραγούδια και τις μυρωδιές μαγειρευτού φαγητού με κούρδικες συνταγές, σε μια γιορτή με αντίθετη ροή από αυτή που έχουμε συνηθίσει. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top