Δυνητικά επικίνδυνος ο «Γηρυόνης»: Σε κατάσταση συναγερμού η Αττική

Πότε θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Η κακοκαιρία «Γηρυόνης» πλησιάζει και αναμένεται να είναι τόσο τρομερή, όσο και το τρικέφαλο τέρας που κατατρόπωσε ο Ηρακλής, από το οποίο πήρε το όνομά της. Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί πως η μεγάλη ένταση των αναμενόμενων φαινομένων και οι σημαντικές ποσότητες βροχής που θα πέσουν στο σύνολο της κακοκαιρίας «Γηρυόνης», την καθιστούν δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει προβλήματα.

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ειδικά στην Αττική αναμένεται να πέσουν μεγάλες ποσότητες νερού. 

 

 

Η κακοκαιρία αναμένεται να «χτυπήσει» την Αττική από τις 20:00 το βράδυ περίπου, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν από τις 02:00 τα ξημερώματα έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας. 

Καιρός: Τρεις φάσεις θα έχει ο «Γηρυόνης» - Πού και πώς θα «χτυπήσει»

«Γηρυόνης» ο τριφασικός

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις. 

  • Στην πρώτη φάση την Κυριακή, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ενώ εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν και ενδεχομένως θα επηρεάσουν τις Σποράδες και τη Δυτική Κρήτη.
  • Κατά τη δεύτερη φάση από αργά το βράδυ της Κυριακής έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, ένα μέτωπο ισχυρότατων καταιγίδων θα διασχίσει το σύνολο της χώρας, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν, συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.
  • Τέλος, από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας έως και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, ένα τρίτο κύμα τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα επηρεάσει κυρίως τα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας.

Στο πόδι όλες οι υπηρεσίες ενόψει της κακοκαιρίας

Σε επιφυλακή βρίσκονται από νωρίς το πρωί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, λόγω αναμενόμενης σημαντικής επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων που ενδεχομένως να πλήξουν την Αττική από το βράδυ της Κυριακής.

Συγκεκριμένα δόθηκε εντολή έκτακτης σύγκλησης των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για τον καλύτερο συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών και επισημάνθηκε προς όλους τους Δήμους της Περιφέρειας,  να βρίσκονται σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες τους καθώς και οι Εθελοντικές τους Οργανώσεις. 

Καιρός: Ορμητικοί χείμαρροι και δρόμοι «ποτάμια»-Προβλήματα και στην Αττική

Ιδιαίτερη εντολή δόθηκε στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας να θέσουν σε επιφυλακή το μηχανισμό που αφορά στον έλεγχο και καθαρισμό ρεμάτων και υδροφρεατίων. Επίσης απεστάλη σχετική ενημέρωση προς την ΓΑΔΑ και την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής για τον καλύτερο συντονισμό.

Ζητήθηκε επίσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να προβούν σε προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό (όπου απαιτείται) αντιπλημμυρικών υποδομών αρμοδιότητας της Περιφέρειας (υδατορέματα, φρεάτια ομβρίων). Για το ίδιο λόγο καλούνται και οι Δήμοι να προβούν σε απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων και φερτών υλικών που βρίσκονται περιμετρικά κάδων απορριμμάτων καθώς και να ελέγξουν τα φρεάτια υδροσυλλογής για τυχόν εμφράξεις.     

Λόγω της ενδεχόμενης εκδήλωσης κατά τόπους επικίνδυνων καιρικών φαινομένων οι πολίτες καλούνται:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Θάσος: Συνεχείς έλεγχοι για να προλάβουν τη θεομηνία

Την ίδια ώρα στη Θάσο γίνονται πυρετώδεις προσπάθειες, ώστε να ανοίξει το οδικό δίκτυο και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία την Παρασκευή. 

Κακοκαιρία: Μετρούν τις πληγές τους στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και στη Θάσο

Σπίτια, δρόμοι, γέφυρες και καταστήματα, έχουν υποστεί αμέτρητες ζημιές ενώ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ανάλογες εκτιμήσεις δεν είχαν συμβεί ούτε στην καταστροφική πυρκαγιά του 2016.

Συνεργεία του δήμου, της περιφέρειας, αλλά και μηχανήματα του στρατού μετέχουν στην προσπάθεια της αποκατάστασης, ενώ το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, τα σχολεία στη Θάσο, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να πλήξουν το νησί αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Έτσι αποφασίστηκε από τον Δήμαρχο, καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθιστούν επικίνδυνη την προσέλευση και παραμονή των μαθητών στα σχολεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top