Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Ξενοδοχεία με πισίνα για μετανάστες

Σάμος: Μια απέραντη παραγκούπολη έξω από τον καταυλισμό- Ο ρόλος των ΜΚΟ

Ξενοδοχεία με πισίνα για μετανάστες

Τη γη της επαγγελίας φαίνεται πως περιμένουν να αντικρίσουν  πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην χώρα μας. Την ώρα που τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δοκιμάζονται συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο Γιάννης Σωτηρόπουλος με την κάμερα του κεντρικού δελτίου του Star κατέγραψε τις άθλιες εικόνες στον καταυλισμό της Σάμου.

Αυτό είναι ένα καλογυρισμένο βίντεο που θα προσέλκυε ακόμη και τον πιο απαιτητικό τουρίστα  να κάνει διακοπές στη χώρα μας. Ξενοδοχείο με πισίνα, βόλτες στην αμμουδιά, δίπλα στο απέραντο γαλάζιο. Κι όμως αυτό το σποτ δεν φτιάχτηκε από τον ΕΟΤ. Είναι ένα βίντεο που παρουσιάζεται  στην επίσημη ιστοσελίδα του  Διεθνούς Οργανισμού  Μετανάστευσης και προβάλει τις ιδανικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα.

«Αφού φτάσαμε στην Ελλάδα μεταφερθήκαμε εδώ σε αυτό το ξενοδοχείο και είχαμε μία πολύ καλή μεταχείριση. Αυτό έκανε πολύ καλό στην ψυχολογία μας και αγαπήσαμε την Ελλάδα ακόμη περισσότερο» λέει μετανάστης.

«Όταν έφυγα για την Αθήνα ένιωσα καλύτερα και εδώ είναι πολύ καλοί, πάρα πολύ καλοί άνθρωποι και θέλουν να μας βοηθήσουν και ναι μπορώ να πω ότι αυτό είναι Ευρώπη».

Μόνο για το ξενοδοχείο αυτό στην Εύβοια που φιλοξενεί 220 πρόσφυγες, αποκλειστικά οικογένειες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δαπανά 79.200 ευρώ το μήνα. Τα κονδύλια προέρχονται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 4 κυβερνήσεις άλλων χωρών, χωρίς η διαχείρισή τους να ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο.

Σάμος: Μια απέραντη παραγκούπολη έξω από τον καταυλισμό

Η κάμερα του Star έχει καταγράψει συγκλονιστικές εικόνες έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Σάμου. Για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία υπολογίζονται σε περισσότερους από 6.500. 

Χτίζουν σπίτια για να προφυλαχθούν από τον βαρύ χειμώνα

Ζουν ανάμεσα στα σκουπίδια, χωρίς νερό και προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον βαρύ χειμώνα. Έξω από το χοτ σποτ της Σάμου έχει δημιουργηθεί μια απέραντη παραγκούπολη. Μια φαβέλα με εκατοντάδες σκηνές και παραπήγματα. 

Ο ρόλος των ΜΚΟ στο προσφυγικό

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει το ζήτημα των μη κυβερνητικών οργανώσεων που όπως φαίνεται πολλές από αυτές συντηρούν το πρόβλημα αντί να το λύνουν.

«Σίγουρα υπάρχουν ΜΚΟ που παράγουν έργο υπάρχουν και διάφορες άλλες που δημιουργούν προβλήματα. Επιθυμούν αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται προκειμένου να έχουν έσοδα» λέει επιχειρηματίας της Σάμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Σάμο είναι καταγεγραμμένες πάνω από 15 ΜΚΟ  που απασχολούν περισσότερους από 500 εργαζόμενους και εθελοντές. Μία από αυτές είναι ο χώρος που βλέπετε στο βίντεο. Έχουν μετατρέψει αυτό το κτήριο σε άτυπο χώρο λατρείας.

«Μιλάμε για τον Θεό και δείχνουμε την αλήθεια για τον Θεό» λέει ο Τζόναθαν Τρόι, μέλος της ΜΚΟ. 

 «Δέχονται δωρεές διαφημίζουν το έργο άρα είναι ξεκάθαρο ότι τους ενδιαφέρει και η συντήρηση του θέματος για να μην πω κι ο εγκλωβισμός πάνω στο νησί» λέει ο δήμαρχος της ανατολικής Σάμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλωσορίζει τους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποσυμφόρηση των νησιών ακόμη 367 μετανάστες μεταφέρθηκαν το πρωί στον Πειραιά από τη Μυτιλήνη.

Τους πρόσφυγες και μετανάστες περίμεναν σε μια θερμή υποδοχή μέλη του τμήματος Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Καλή τύχη σε όλους» τους λένε.

Θερμό καλωσόρισμα περίμενε και τους πρόσφυγες που έφτασαν από τη Σάμο το βράδυ της Κυριακής με τη συμμετοχή της Ρένας Δούρου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top