Αρκούδα έχει πανικοβάλει τη Φλώρινα – Σύσκεψη για τη λήψη μέτρων

«Το ζώο έχει παρουσιάσει προβληματική συμπεριφορά»

αρκουδα

Συναγερμός έχει σημάνει στην πόλη της Φλώρινας λόγω μίας νεαρής αρκούδας που κινείται εδώ και περίπου μία εβδομάδα σε κατοικημένη περιοχή.

Το ζώο σύμφωνα με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας κ Σοφία Γλούφτση, το ζώο είναι περίπου τριών ετών και «δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιον άνθρωπο».

Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να είναι κάποιο από τα αρκουδάκια της μαμάς αρκούδας πού πριν από μερικά χρόνια είχε εμφανιστεί στο ίδιο σημείο και τρεφόταν με τα φρούτα δένδρων σε παρακείμενα χωράφια πέριξ της πόλης.

Η νεαρή αρκούδα κινείται την τελευταία εβδομάδα μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις του ζωολογικού κήπου, ενώ έχει παρουσιάσει προβληματική συμπεριφορά. «Ως εκ τούτου τόσο το δασαρχείο όσο και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στο συντονιστικό όργανο θα προτείνουμε την απομάκρυνσή της» δήλωσε η κα Γλούφτση.

Ακόμα πάντως και αυτό να γίνει, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες στο άμεσο μέλλον το ζώο να επιστρέψει και πάλι στην περιοχή.

Με ευθύνη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την παρουσία του ζώου σε κατοικημένη περιοχή ή την σύλληψη και απομάκρυνσή του. 

Θερμικές κάμερες για να βλέπουν τις κινήσεις της αρκούδας

Από την πρώτη στιγμή το περιστατικό παρακολουθεί στενά και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ».

Έχουν τοποθετηθεί κάμερες παρακολούθησης στον χώρο αλλά και θερμικές κάμερες «για να μπορούν οι υπηρεσίες του δασαρχείου και των άλλων υπηρεσιών που συμμετέχουν στην διαχείριση του περιστατικού να βλέπουν τις κινήσεις του κατά την διάρκεια της νύκτας» δήλωσε ο Σπύρος Ψαρούδας.

Τόνισε μάλιστα πως στην παρούσα φάση είναι σημαντικό με τη βοήθεια των αποτρεπτικών μέσων (κόρνες και φωτοβολίδες κρότου- λάμψης), ώστε «το ζώο να νοιώσει ότι η κατοικημένη περιοχή δεν είναι ασφαλής χώρος όπου μπορεί να κινείται».

Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιούνται καθημερινά περιπολίες στον ευρύτερο χώρο του Ζωολογικού Κήπου από κλιμάκια της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης, για την επιτήρηση της περιοχής. 

Η αρμόδια υπηρεσία του δασαρχείου συνιστά στους κάτοικους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην προσεγγίζουν το χώρο του Ζωολογικού Κήπου και σε περίπτωση που αντιληφθούν την αρκούδα στην περιοχή, να ειδοποιήσουν αμέσως τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας ή το Αστυνομικό Τμήμα Φλώρινας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top