Απεργιακό μπλακ άουτ: Με ομπρέλες οι πορείες στο κέντρο - Άνοιξαν οι δρόμοι

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Βίντεο του star.gr από την πορεία της ΑΔΕΔΥ/ Μιχάλης Λαγάνης
Απεργιακό μπλακ άουτ σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς τράπεζες, σχολεία, δικαστήρια βάζουν λουκέτο, ενώ χειροφρένο έχουν τραβήξει και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι πορείες που ήταν προγραμματισμένες από ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ ολοκλήρώθηκαν, ενώ στην κυκλοφορία δόθηκαν οι δρόμοι στο κέντρο.

Εντωμεταξύ, ο βροχερός καιρός δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τους διαδηλωτές, οι οποίοι συμμετείχαν στις πορείες, κρατώντας στο ένα χέρι το πανό και στο άλλο την ομπρέλα.

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ζητώντας την απόσυρσή του, ενώ προειδοποιεί για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην προώθηση και ψήφισή του στη Βουλή.

Φωτογραφικό υλικό από το δημοσιογράφο του star.gr Μιχάλη Λαγάνη

Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά - Τι προβλέπει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Στο πλαίσιο της απεργίας, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας. 

Αυτός φαίνεται πως είναι ο πιο μικρός διαδηλωτής της πορείας/ φώτο Μιχάλης Λαγάνης

Στην Αθήνα, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10:30 το ΠΑΜΕ έχει προαναγγείλει συγκέντρωση στα Προπύλαια στις στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ., ενώ το ΠΑΜΕ έχει προαναγγείλει συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Φωτογραφικό υλικό από το δημοσιογράφο του star.gr Μιχάλη Λαγάνη

Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς

Λόγω της απεργίας δε θα κινηθούν σήμερα τα λεωφορεία, τα τρένα του ΗΣΑΠ και τα τρόλεϊ. Όσον αφορά στο Μετρό, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Το τραμ θα λειτουργήσει από τις 08:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ.

Επίσης στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του προαστιακού, οι κινητοποιήσεις όμως των οποίων θα γίνουν την Πέμπτη. 

Διμοιρία των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας- φώτο Μιχάλης Λαγάνης

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Στην απεργία συμμετέχει επίσης και η ΠΝΟ με αποτέλεσμα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια να παραμείνουν δεμένα από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης έως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης. 

Το Πρωτοδικείο έκρινε την απεργία τους παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, ωστόσο οι ναυτεργάτες επιμένουν πως θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Απεργία σε νοσοκομεία και σχολεία

Λουκέτο θα μπει ακόμα στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στα Κέντρα Υγείας και Πρόνοιας, καθώς στην απεργία συμμετέχει η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και η

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. 

Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί, καθώς δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. 

Κλειστές οι τράπεζες

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν ακόμα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και οι τραπεζοϋπάλληλοι (ΟΤΟΕ). 

Η ΟΤΟΕ μάλιστα με ανακοίνωσή της, ζητά από την κυβέρνηση «να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία και να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους».

Απεργούν και τα δικαστήρια

Κλειστά θα είναι και τα δικαστήρια σήμερα, καθώς η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Τέλος τα ΜΜΕ συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις με στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι ως τις 15:00.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top