Αυξάνεται 12% το κόστος της υπερωρίας - Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά

Τι θα ισχύει για την καθυστέρηση των μισθών

Μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές και τις ασφαλιστικές διατάξεις φέρνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η κυβέρνηση θέλοντας να «χτυπήσει» την αδήλωτη και «μαύρη» εργασία, θεσπίζει αυστηρά μέτρα, όπως το «μαύρο μητρώο» στο οποίο θα μπαίνουν οι κακοί εργοδότες, με αποτέλεσμα να χάνουν οφέλη από ευνοϊκές ρυθμίσεις, αλλά και τα τσουχτερά πρόστιμα ύψους 10.500 για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο. Το ποσό αυτό θα μειώνεται στα 2.000 ευρώ, εάν εντός 10 ημερών ο εργοδότης προσλαμβάνει με πλήρη απασχόληση τον εργαζόμενο. 

Παράλληλα, στις περιπτώσεις της μερικής απασχόλησης, προβλέπεται προσαύξηση 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής του εργαζομένου, εάν αυτός εργαστεί επιπλέον ώρες, δηλαδή κάνει υπερωρίες. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο των εργαζομένων, που έχουν συμβάσεις και μισθούς μερικής απασχόλησης, αλλά καταλήγουν να είναι σχεδόν πλήρους απασχόλησης.

Στις προβλέψεις του νομοσχεδίου επισημαίνεται πως στις περιπτώσεις της μερικής απασχόλησης, εάν δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία ή δεν γνωστοποιηθεί εντός 8 ημερών από την κατάρτισή της στην Επιθεώρηση Εργασίας, τότε ο υπάλληλος αυτός θα θεωρείται πλήρους απασχόλησης.

Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους σε περίπτωση που μείνουν απλήρωτοι για χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών. Συγκεκριμενοποιείται δηλαδή η «βλαπτική μεταβολή» στις καθυστερήσεις μισθών, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

120 Δόσεις: Τελευταία ευκαιρία για οφειλέτες - Αναλυτικός οδηγός

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και ασφαλιστικές διατάξεις, καθώς ξεκαθαρίζεται για τη ρύθμιση των 120 δόσεων πως εμπρόθεσμες αιτήσεις για τους μη μισθωτούς θεωρούνται όσες υποβληθούν σε πρώτο επίπεδο (στον ΕΦΚΑ) έως 30 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, με το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις, που θεωρούνται στρατηγικές για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν γρήγορα. Οι σαρωτικές παρεμβάσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αφήνοντας πίσω τα εμπόδια του παρελθόντος. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι η ευέλικτη διαδικασία που εισάγει η νέα νομοθεσία, επιτρέπει τη δημιουργία πολλών και κατά τεκμήριο καλών θέσεων εργασίας.

Βρούτσης: Πρόκειται για νομοσχέδιο-τομή στην αγορά εργασίας

«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο - τομή στην αγορά εργασίας- υπέρ των εργαζομένων, των συνεπών επιχειρήσεων, της πλήρους απασχόλησης, της αύξησης των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και της νομιμότητας της αγοράς εργασίας. 

Συγκεκριμένα:

Επιβεβαιώνεται η σταθερή μας θέση για την ανεξαρτησία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων ενώ ταυτόχρονα εναρμονιζόμαστε με την επικρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική. 

Δημιουργούμε για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζόμενων. Διασφαλίζουμε την πληρότητα και την διαφάνεια σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων. Στηρίζουμε τον υγιή και αντιπροσωπευτικό συνδικαλισμό. 

Εισάγουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας την δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων με ηλεκτρονική ψήφο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων της διοίκησης όσο και στην λήψη αποφάσεων για απεργία.

Εισάγουμε μέτρα για την καταπολέμηση της υποδηλώμενηςεργασίας. Αυξάνουμε κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της απασχόλησης με σκοπό την ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και κυρίως της αποτροπής των εργοδοτών από την συστηματική προσφυγή στις καταχρηστικού τύπου συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Επιχειρούμε ένα πρώτο σημαντικό, καινοτόμο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου της υποδηλώμενης εργασίας το οποίο έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. 

Αναβαθμίζεται και διευρύνεται ο ρόλος του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης.

Αυστηροποιούμε το πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης. 

Δημιουργούμε για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώοπαραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας. Το συγκεκριμένο μητρώο θα αποτελέσει κρίσιμη πηγή πληροφόρησης για στοχευμένους και επαναληπτικούς ελέγχους. Στηρίζουμε τους συνεπείς επιχειρηματίες 

Διασφαλίζουμε την διαφάνεια στον ΕΦΚΑ με την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισμών και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού».

Αναλυτικά τι προβλέπει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top