Η Ελλάδα μπαίνει στον κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, RESCUE

Είχε μείνει εκτός, τον περασμένο Μάρτιο, με επιλογή της τότε κυβέρνησης

ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας

Η Ελλάδα μπαίνει στον νέο κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, RESCEU, τις επόμενες ημέρες. 

Η χώρα μας ήταν η μόνη από τις χώρες  “υψηλού κινδύνου” της ΕΕ που είχε μείνει εκτός του RescEU  όταν ο νέος μηχανισμός ιδρύθηκε τον Μάρτιο, με επιλογή της τότε ελληνικής κυβέρνησης.

Τώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του STAR, η Ελλάδα θα μπει τελικά στον νέο μηχανισμό RescEU της ΕΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες.  Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες, δεν  είναι άσχετη η αυριανή επίσκεψη του αρμοδίου Επιτρόπου Στυλιανίδη στην Αθήνα, για επαφές με ΠΘ, Πικραμένο και Χρυσοχοϊδη.

Η χώρα θα επωφεληθεί από ταχύτερους χρόνους απόκρισης σε αιτήματα για συνδρομή ευρωπαϊκών δυνάμεων π.χ. για κατάσβεση πυρκαγιών, τεχνογνωσία, εκπαίδευση των όλων των στελεχών της πολιτικής προστασίας, και το σημαντικότερο: μεγάλη χρηματοδότηση για την απόκτηση νέων μέσων πυρόσβεσης, περιλαμβανομένων αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Ο κοινός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, RESCEU είναι συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, ύψους 75% για την αναβάθμιση των εθνικών μέσων και προσφέρει ταχύτερη απόκριση σε αίτημα για αλληλεγγύη. Μετέχουν 24 χώρες ήδη και η Ελλάδα θα γίνει η 25η. 

του Θάνου Αθανασίου, Βρυξέλλες
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top