Φονική θεομηνία: Οι άνεμοι είχαν ταχύτητα 400 χλμ. την ώρα

Έτσι κινήθηκε το επικίνδυνο φαινόμενο στη Χαλκιδική

Τα αίτια της φονικής θεομηνίας που έπληξε τη Χαλκιδική με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι να τραυματιστούν περισσότεροι από 100 εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. 

Όπως είπε, πριν από 36 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν και πάλι έξι νεκροί από ένα μπουρίνι με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτό που «χτύπησε» τη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτη. 

Το φαινόμενο ήρθε σε τρεις φάσεις, την ώρα που η ΕΜΥ είχε θέσει την περιοχή, η οποία επλήγη από την κακοκαιρία σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. 

Καταρχάς ήρθε ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Αδριατική προς τη χώρα μας που δημιούργησε τις πρώτες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις στην περιοχή της Λάρισας και στο θεσσαλικό κάμπο. Το σύστημα κινήθηκε σταδιακά ανατολικότερα και έπληξε τη Χαλκιδική και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και στην τρίτη φάση επηρέασε τις Σποράδες και το βόρειο Αιγαίο. Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης όλο το σύστημα άρχισε να εξασθενεί. 

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά οι οριζόντιες ταχύτητες των ανέμων έφτασαν τα 100 χλμ. την ώρα, όμως δημιουργήθηκαν έντονα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα, με τους ανέμους μέσα στους στρόβιλους που δημιουργήθηκαν να αγγίζουν τα 400 χλμ. την ώρα. Τα ρεύματα αυτά αναπτύσσονται σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και οι καταστροφές που αφήνουν πίσω τους είναι τεράστιες. 

Όσο για το γιατί οι «χτυπήθηκε» τόσο ανελέητα το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και όχι τόσο το δεύτερο ο κ. Κολυδάς εξηγεί ότι το χαμηλό βαρομετρικό από την Αδριατική συνάντησε τις θερμές αέριες μάζες στον Θερμαϊκό και ήρθαν σε αντίθεση με αυτές με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν τα σύννεφα κατακόρυφα, σε μεγάλο ύψος, προκαλώντας χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους.

Δείτε το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top