Χαλάει ο καιρός τη Δευτέρα: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι

Πάνω από 10.000 κεραυνοί έπεσαν την Κυριακή

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τι καιρό θα επιστρέψουν οι εκδρομείς του τριημέρου

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός ανήμερα του «Αγίου Πνεύματος» με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες και το χαλάζι.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 αναμένονται νεφώσεις που στα ηπειρωτικά από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους πυκνές και θα σημειωθούν βροχές, όμβροι και καταιγίδες. 

Η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι αυξημένη κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και τα ορεινά ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στα δυτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 21 έως 32, στη Θράκη από 21 έως 34, στα δυτικά ηπειρωτικά από 19 έως 30, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 29, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 31, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 21 έως 30 και στη Κρήτη από 18 έως 31.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές και βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 26 έως 33 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις που από το μεσημέρι θα είναι πυκνότερες και θα σημειωθούν βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 26 έως 31 βαθμούς.

Πάνω από 1.000 κεραυνοί έπεσαν την Κυριακή

Ο συνδυασμός των θερμών και υγρών επιφανειακών αέριων μαζών με την ισχυρή αστάθεια πάνω από τη χώρα μας (δηλαδή την απότομη πτώση της θερμοκρασίας με το ύψος) οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό καταιγίδων την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019.

Αρχικά, λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής οι πρώτες αναπτύξεις καταιγίδων παρατηρήθηκαν στην Πίνδο και στα ορεινά της Αν. Μακεδονίας αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις οι καταιγίδες συνοδεύονταν από μεγάλο χαλάζι, όπως για παράδειγμα στο Τρίστενο και Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, σε περιοχές της Πέλλας και της Κοζάνης. Παράλληλα, εντυπωσιακός ο αριθμός κεραυνών που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr "ZEUS" και παρουσιάζουμε στον παρακάτω χάρτη, με πάνω από 10.000 κεραυούς σε διάστημα 12 ωρών.

Οι απογευματινές καταιγίδες στη χώρα μας τον Ιούνιο αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο λόγω της έντονης αστάθειας που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο. Το πολύ μεγάλο χαλάζι όμως διαμέτρου 5-6 εκ, όπως αυτό που καταγράψαμε το Σάββατο 15/06 στην Μεσσήνη και στον Δήμο Παγγαίου αποτελούν ακραία καιρικά φαινόμενα με μικρή συχνότητα επανάληψης. Οι καταιγίδες πάντως θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 17/06 με τοπικές χαλαζοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top