Ειδική αργία σήμερα στις τράπεζες - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές

Ανοιχτά τα καταστήματα αλλά περιορισμένη η εξυπηρέτηση

τραπεζες

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα 22 Απριλίου 2019, το διευρωπαϊκό σύστημα ταχείας μεταφορών κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (TARGET 2), λόγω του  Πάσχα των Καθολικών/Διαμαρτυρομένων.

Η ημερομηνία της 22ας Απριλίου δε συμπίπτει με τις αργίες εντός της Ελληνικής επικράτειας, επομένως χαρακτηρίζεται ως ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών.

Έτσι σήμερα τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθώς είναι εργάσιμη για το προσωπικό, το οποίο και θα παρέχει περιορισμένη εξυπηρέτηση. 

Αυτό συμβαίνει γιατί η μη λειτουργία του συστήματος TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Από 2 Μαΐου η αλλαγή του ωραρίου των τραπεζών

Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εταιρείες του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

1.  Πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

2.  Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

3.  Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.

4.   Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Τι συμβαίνει στις μέρες ειδικής αργίας

  • Όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μεταξύ των παραπάνω φορέων και της πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας των φορέων αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.
  • Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή 23 Απριλίου 2019.
  • Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την 18η ή την 23η Απριλίου.
  • Μετά από σχετική οδηγία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την 19η και την 22α Απριλίου 2019, θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας μας και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 23η Απριλίου 2019.
  • Τέλος, συστήνεται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων μισθοδοσίας, να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top