Ένοχος ο πατέρας που άφησε κλειδωμένο τον 8χρονο γιο του στην τουαλέτα

Φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή

Σε 10 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, ο 54χρονος που άφησε κλειδωμένο στην τουαλέτα τον 8χρονο γιο του στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

Κλείδωσαν το παιδί τους στην τουαλέτα κι έφυγαν από το σπίτι

Τι υποστήριξε ο πατέρας

Ο πατέρας υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν έγινε εσκεμμένα και πως ο ίδιος δεν εγκρίνει τέτοιου είδους πρακτικές.

Περιέγραψε ότι όσο ο ίδιος περίμενε στο μηχανάκι τη σύζυγό του, στην οποία είχε ζητήσει να του φέρει το κινητό από το σπίτι, πιθανότατα το παιδί μπήκε στην τουαλέτα. Η μητέρα δεν το αντιλήφθηκε και τράβηξε τον σύρτη. Τόνισε ότι ως γονείς δε συμπεριφέρονται άσχημα στο παιδί.

Αναβολή ζήτησε ο δικηγόρος του 54χρονου

Ο δικηγόρος του πατέρα, Γεώργιος Ζερβός, ζήτησε αναβολή, αφενός για να είναι παρούσα και η μητέρα ως βασικός μάρτυρας αλλά και επειδή φέρεται να έχει άμεσο ρόλο στο περιστατικό. Επίσης, επικαλέστηκε έναν ακόμη λόγο για αναβολή, την κοινωνική έρευνα που είναι σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για ψυχιατρική αξιολόγηση. 

Παρόλα αυτά, το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το  δικαστήριο, που προχώρησε στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Τι είπε ο γείτονας – δάσκαλος που απεγκλώβισε το παιδί από την τουαλέτα

Ο γείτονας, δάσκαλος στο επάγγελμα, ο άνθρωπος που άκουσε τις φωνές του παιδιού και το απεγκλώβισε τραβώντας τον σύρτη, διηγήθηκε ότι επέστρεφε με τα παιδιά του στο σπίτι με το αυτοκίνητο. Άκουσε τις φωνές του αγοριού που έλεγε «μαμά, μαμά, άνοιξέ μου» και κλωτσούσε την πόρτα.  Αφού το ρώτησε αν είναι καλά και πήρε θετική απάντηση, κατευθύνθηκε σε διπλανό ξυλουργείο, όπου το άφηναν κάποιες φορές οι γονείς όταν ήθελαν να πάνε κάπου.

Ο δάσκαλος είπε ότι αυτό είχε γίνει άλλη μια φορά, αλλά ότι δεν ήξερε γιατί  η μητέρα είχε κλειδώσει το παιδί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο χώρος της τουαλέτας δεν είχε φως και μέσα υπήρχαν περίπου 15 σακούλες σκουπιδιών. 

Σε σχέση με τη συμπεριφορά των γονέων προς το παιδί, είπε ότι δεν έχει αντιληφθεί κάτι σε βάρος του. Έχει γίνει μάρτυρας ωστόσο, κάποιων καυγάδων τόσο μεταξύ του ζευγαριού όσο και με τους γείτονες, περιγράφοντας τη μητέρα ως άτομο με ένταση.

Αστυνομικός που έσπευσε στο σπίτι κατέθεσε ότι η τουαλέτα ήταν πολύ βρώμικη, ενώ εκτεθειμένα ήταν και καθαριστικά.

Τι είπε ο ξυλουργός που του άφηναν το παιδί για να το προσέχει

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ιδιοκτήτης του ξυλουργείου που είναι και ιδιοκτήτης του σπιτιού της οικογένειας, λέγοντας ότι "καμιά φορά", αν οι γονείς ήθελαν να πάνε για ψώνια, του άφηναν το παιδί, επειδή το ξυλουργείο και το σπίτι έχει κοινή αυλή. Εκείνη την ημέρα, είπε πως του άφησαν το παιδί, το οποίο κάποια στιγμή έφυγε, ενώ ο ξυλουργός εικάζει ότι ίσως πήγε στην τουαλέτα, η μητέρα δεν το κατάλαβε και κλείδωσε την πόρτα όπως συνηθίζει να κάνει για να μη χτυπάει από τον αέρα.

Η απόφαση του Εισαγγελέα

Ο Εισαγγελέας έδρας, Ευστάθιος Θεοφανίδης, αναφέρθηκε στο γονεϊκό καθήκον, που όπως είπε «πέρα από όλες τις νομικές υποχρεώσεις, έχει και ένα ηθικό καθήκον, το οποίο έχει παραβιαστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι το ηθικό καθήκον να προστατεύεις το παιδί σου και να μη θέτεις όρους λειτουργικού κινδύνου».

Κατά τον Εισαγγελέα, δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε κατακρατηθεί το παιδί στην τουαλέτα και εκτίμησε ότι "βόλευε" πολύ το ζευγάρι ο εγκλεισμός του παιδιού στην τουαλέτα.

Παράλληλα, έθιξε το γεγονός του ότι άφηναν το παιδί στον ξυλουργό, χωρίς να προκύπτει η σχέση εμπιστοσύνης και πρότεινε την ενοχή του πατέρα.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top