Oι κάτοικοι στο Μάτι δεν ξεχνούν τη μυρωδιά της σάρκας να καίγεται

«Ο κόσμος πνιγόταν και το Λιμενικό περίμενε εντολές» λένε στο star.gr

Δείτε στο βίντεο του μεσημβρινού δελτίου του Star την ανακοίνωση των κατοίκων 

«Είμαστε έξαλλοι» δηλώνουν στο star.gr οι κάτοικοι στο Μάτι, οκτώ μήνες μετά την «πυρκαγιά του αιώνα», που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους, καταστρέφοντας περιουσίες και κόπους μίας ολόκληρης ζωής.

Μετά το εισαγγελικό πόρισμα-καταπέλτη που αποδεικνύει περίτρανα την πλήρη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, το χάος, την ασυνεννοησία, την παντελή έλλειψη συντονισμού αλλά και τους σοκαριστικούς διαλόγους, όσοι έχουν απομείνει, πρέπει να μάθουν να ζουν σε έναν κρανίου τόπο, με μνήμες και εικόνες που δε θα ξεχάσουν ποτέ.

«Να καούν να βάλουν μυαλό, ρε»: Διάλογοι-σοκ των Αρχών για το Μάτι

Κούγιας για Μάτι: "Κανείς δε θα πάει φυλακή"

«Τους νεκρούς εμείς τους ξέραμε από τις επτά η ώρα. Τους έβλεπαν τα παιδιά μας που έτρεχαν και έσωζαν κόσμο. Ο γιος μου που ήταν εκεί μου είπε: “Η μυρωδιά της ανθρώπινης σάρκας να καίγεται… να βλέπω τον έναν και να μην μπορώ να τον σώσω και να παίρνω τον άλλον και να τον πετάω από την άλλη μεριά για να σωθεί”» λέει στο star.gr η κάτοικος του Ματιού, Πέγκυ Καρατζοπούλου Βάβαλη.

Η ασυνεννοησία των Αρχών ήταν τέτοια, που το Λιμενικό φέρεται να περίμενε εντολές μέχρι τις 23:30 «ενώ άνθρωποι πνιγόντουσαν» λέει η κα Καρατζοπούλου, περιγράφοντας ένα συγκλονιστικό σκηνικό που διαδραματίστηκε πάνω σε βράχο.

Συγγενής της είχε καταφύγει εκεί μαζί με άλλα 36 άτομα. Ο ένας προσπαθούσε να δώσει κουράγιο στον άλλον και όλοι μαζί περίμεναν με αγωνία το Λιμενικό.

«Ένα κοριτσάκι πήγε να πηδήξει και ο συγγενής μου του λέει “πέσε πάνω μου”. Έσπασε την πλάτη του, αλλά έσωσε το κορίτσι. Φτάνει το λιμενικό και ο πλοηγός μιλά στον ασύρματο και τους λέει “έχω 37 άτομα, μεταξύ τους παιδιά, βρέφη και τραυματίες. Τι κάνω;” Και του λένε “αναμείνατε εντολές”. Και τους απάντησε “να πάτε να…” και τους πήρε και έφυγαν.

«Σπίτια σαν φαναράκια σε νεκροταφείο»

Οκτώ μήνες μετά, στην περιοχή δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το Μάτι καταστράφηκε εντελώς. Η φύση έχει καεί και από τα σπίτια έχει μείνει ένα 25% που είναι σαν φαναράκια σε νεκροταφείο.

Η άποψη της κυρίας Καρατζοπούλου Βάβαλη, όπως και πολλών κατοίκων της περιοχής, είναι πως η φωτιά θα είχε σβηστεί αν υπήρχε ένα πυροσβεστικό στην Πεντέλη και πως άνθρωποι δε θα είχαν καεί ζωντανοί αν η αστυνομία στη Μαραθώνος δεν τους έβαζε μέσα στο Μάτι «να καούν σαν τα ποντίκια και να κάψουν κι εμάς μαζί». Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, δεν είχε φτιαχτεί το λογισμικό για το σύστημα προειδοποίησης sms. «Αλλά ούτε οι καμπάνες χτύπησαν. Δεν ήρθε ένας να φωνάξει με ντουντούκα» λέει η κάτοικος του Ματιού.

«Όσοι σωθήκαμε, σωθήκαμε από τύχη, αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη. Από τη βοήθεια του διπλανού. Όσοι κάηκαν αφέθηκαν στην τύχη τους από την Πολιτεία. Τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο ότι το Μάτι είναι αυθαίρετο. Αφού είμαστε παράνομοι, γιατί πληρώναμε φόρους, ΔΕΗ και νερό;» αναρωτιέται η κα Καρατζοπούλου-Βάβαλη.

«Ακόμα δεν έχουμε συνέλθει, ούτε πρόκειται. Ακόμα νομίζουμε ότι βλέπουμε ταινία θα τελειώσει και θα είναι όλα καλά. Αν δε δραστηριοποιηθούμε άμεσα δεν πρόκειται να γίνει τίποτα» καταλήγει.

«Θα βλέπουμε για πολλά χρόνια αυτά τα κουφάρια»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κύριος Σπύρος Βάθης. «Η ζωή δεν είναι πλέον αυτή που ήταν στο Μάτι. Χάθηκαν άνθρωποι και περιουσίες. Τα χρήματα που δίνονται είναι λίγα και φοβόμαστε ότι αυτά τα κουφάρια θα τα βλέπουμε για πάρα πολλά χρόνια».

Το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς, συμπληρώθηκε τον χειμώνα από τις βροχές, οι οποίες προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές και αποτελείωσαν τα μισοκατεστραμμένα σπίτια.

«Μέχρι σήμερα από τα 2.500 σπίτια στο Μάτι έχουν δοθεί άδειες μόνο σε 15 σπίτια. Όλα τα άλλα τα χαρακτηρίζουν δασικά ή για άλλου τύπου χρήσεις και δεν μπορούν να δώσουν άδειες» δηλώνει ο κος Βάθης, διαψεύδοντας ότι όλα τα χρήματα έχουν δοθεί και η περιοχή έχει φτιαχτεί.

«Λυπούμαστε που ζούμε σε αυτό το κράτος. Κανείς δε θα τιμωρηθεί. Το ξεκίνημα φαίνεται από τώρα» καταλήγει.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top