Λασποκαταιγίδα με καφέ κεραυνούς στη Σάμο – Καθηλωτικό θέαμα

Τι προκάλεσε το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο

Αντιμέτωποι με το φαινόμενο της λασποκαταιγίδας ήρθαν οι κάτοικοι της Σάμου την περασμένη Παρασκευή, κατά το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Φοίβος», που σάρωσε όλη τη χώρα με έντονα φαινόμενα.

Απόκοσμο θέαμα στη Σάμο από το φαινόμενο της λασποκαταιγίδας. Φωτογραφία: Μανώλης Θράβαλος/Meteographer

Κατά τη διάρκεια της επικής λασποκαταιγίδας, «οι κεραυνοί είχαν καφέ απόχρωση λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα» εξηγεί ο Μανώλης Θράβαλος, φωτογράφος και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr).

Το θέαμα ήταν καθηλωτικό, ενώ όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες από το Βαθύ, οι τεράστιες ποσότητες λάσπης που έπεσαν στη θάλασσα, άλλαξαν το χρώμα και την υφή της επιφάνειάς της.

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού: Θα ρίξει "καρεκλοπόδαρα"

Μέχρι τη θάλασσα έφτασε η λάσπη από την καταιγίδα που έπληξε τη Σάμο.Φωτογραφία: Μανώλης Θράβαλος/Meteographer

Το φαινόμενο αυτό της «κόκκινης καταιγίδας» δεν είναι σπάνιο.  Σύμφωνα με τον Μανώλη Θράβαλο, κάθε χρόνο εμφανίζονται οι απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του, ωστόσο συναντάται περισσότερο την άνοιξη και όχι τόσο τον χειμώνα.

Καφέ κεραυνοί στον ουρανό της Σάμου. Φωτογραφία: Μανώλης Θράβαλος/Meteographer

Πώς όμως προκαλείται αυτό το «κόκκινο» χρώμα; Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, «αφαιρείται» η χαρακτηριστική μπλε λάμψη του κεραυνού, με αποτέλεσμα να υπερισχύουν οι πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις.

Κόκκινη καταιγίδα στη Σάμο.Φωτογραφία: Μανώλης Θράβαλος/Meteographer
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top