Σκοπιανοί: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μας φέρει ευκαιρίες σε βάθος χρόνου

Μάχη με τα "μακεδονικά" προϊόντα

Αγώνα πρέπει να δώσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών επιβάλλει πλέον να πιστοποιήσουν τον όρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στο σήμα και τα προϊόντα τους. Οι κάτοικοι των Σκοπίων από τη μεριά τους θεωρούν ότι η Συμφωνία θα τους φέρει πολλές ευκαιρίες σε βάθος χρόνου. 

Λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή και στα Σκόπια τα χαμόγελα ...περισσεύουν. Πρώτο θέμα στις τοπικές εφημερίδες είναι και σήμερα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι τα καλύτερα έρχονται. 

Άλλαξαν οι πινακίδες, αλλά όχι το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου 

Καθ΄ οδόν προς τη Βόρεια, πλέον Μακεδονία δεν συναντήσαμε καμία πινακίδα που να αναγράφει Μέγας Αλέξανδρος, όπως τους προηγούμενους μήνες, τη μοναδική πινακίδα που συναντήσαμε είναι αυτή εδώ και αναφέρεται στη ΦΙΛΙΑ αν και κάποιοι την έσβησαν με σπρέι και έγραψαν επάνω ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. 

Οι πινακίδες άλλαξαν, τι θα γίνει όμως με το τεράστιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική τους πλατεία;
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου εξακολουθεί να δεσπόζει στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ωστόσο μέσα σε έξι μήνες βάσει της συμφωνίας, είναι υποχρεωμένοι να βάλουν μια πινακίδα που θα λέει ότι πρόκειται για άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη γείτονα χώρα, δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη Συμφωνία.  Ο κύριος Νικολαίδης με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, διατηρεί συνεργείο καθαρισμού στα Σκόπια από το 2005.  

«Όπως κάθε Έλληνας δεν μπορεί να το πει εύκολα. Τώρα μπορούμε να λυθεί και να το πούμε πιο άνετα. Όταν λύνονται υποθέσεις πολλών χρόνων λύνονται και υποθέσεις μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη όλα τα Βαλκάνια τώρα», λέει ο ίδιος. 

Μάχη με το χρόνο πρέπει να δώσουν το επόμενο διάστημα οι Έλληνες επιχειρηματίες καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών επιβάλλει πλέον να πιστοποιήσουν τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο σήμα και τα προϊόντα τους. Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς τώρα πια ένα σήμα και μια επωνυμία που ανήκε αποκλειστικά στην Ελλάδα κινδυνεύει να χαθεί, καθώς οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή το "Βόρεια Μακεδονία".

«Η Συμφωνία προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί μια μικτή επιτροπή στην οποία θα λυθούν αυτά τα θέματα. Η Συμφωνία δεν είναι το τέλος του κόσμου, και το τέλος της ιστορίας. Δημιουργεί ορισμένες προϋποθέσεις για τις οποίες θα πρέπει να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», εξηγεί ο Πρώην Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης.  

Οι επιχειρηματίες για να αποκτήσουν Εθνικό σήμα θα πρέπει να πληρώσουν 110 ευρώ ώστε να το κατοχυρώσουν σε 1 μήνα από την ημερομηνία κατάθεσης. Για το Κοινοτικό σήμα το τέλος αίτησης κυμαίνεται από 850 έως 1000 ευρώ με επιπλέον 50 ευρώ ανά κατηγορία προϊόντων. Η προθεσμία αντιρρήσεων λήγει σε 3 μήνες και για το σήμα πιστοποιείται σε 6 μήνες. Για το Διεθνές σήμα το τέλος αίτησης κυμαίνεται από 653 έως 903 ελβετικά φράγκα και η κατοχύρωση της πιστοποίησης ολοκληρώνεται σε 18 μήνες.

«Να κατοχυρώσουν το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή Μακεδονικό το οποίο πουλάνε στην αγορά. Εάν δεν γίνει οι επιχειρήσεις των γειτόνων μας θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν όλο αυτό το brand που  έχουν στήσει οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό», εξηγεί ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.  

Ξενοδόχοι Β. Ελλάδας: Προκλητικοί οι Σκοπιανοί 

«Προκλητικούς»  αποκαλούν κάποιους Σκοπιανούς τουρίστες ξενοδόχοι από Χαλκιδική και Πιερία. Περιοχές που παραδοσιακά κάνουν τις διακοπές τους οι Σκοπιανοί. 

Χρήματα δεν αφήνουν μας λένε, καθώς αρκετοί πηγαίνουν για μπάνιο αυθημερόν με το … ταπεράκι ανά χείρας!

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top