Μας πήρε και μας σήκωσε: 107 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στην Ελλάδα

Τι κατέγραψαν τα όργανα του Αστεροσκοπείου Αθηνών

καταστροφές από ανεμοστρόβιλο στη Ζάκυνθο
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Ούτε έναν, ούτε δύο αλλά 107 σίφωνες κατέγραψε στην Ελλάδα το 2018 η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, την χρονιά που πέρασε, καταγράφηκαν οχτώ ανεμοστρόβιλοι και 99 υδροσίφωνες, τρεις από τους οποίους προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στη Χαλκιδική και την Κρήτη. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πλειονότητα των σιφώνων του 2018 στην χώρα μας (οι 99) ήταν υδροσίφωνες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και παρέμειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ υπήρξαν και οκτώ ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς).

Το 2017 είχαν καταγραφεί 145 σίφωνες στην Ελλάδα, ενώ το 2016 μόνο 84. Σε όλη την Ευρώπη πέρσι καταγράφηκαν συνολικά 628 σίφωνες.

Όπως επισημαίνει το meteo, η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση και την καταγραφή τους, συνεπώς οι καταγραφές αποτελούν μάλλον ένα μόνο μέρος του συνολικού αριθμού ανεμοστροβίλων και υδροσιφώνων που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα. 

Οι αναφορές των πολιτών και η λειτουργία καμερών παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών αποτελούν σχεδόν τα μοναδικά μέσα για την καταγραφή αυτού του εντυπωσιακού φαινομένου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις και κάτω από ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, δημιουργούνται πολλοί υδροσίφωνες σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στις 21 Ιανουαρίου 2018 στην Κέρκυρα, όταν παρατηρήθηκαν 32 σίφωνες σε διάστημα περίπου δύο ωρών.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των σιφώνων.

Έτσι, οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo.gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017 και το 52% το 2018.
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top