Μόνο στο STAR: Ο μοναδικός λατερνατζής του Αιγαίου

Οι  νότες από τη λατέρνα γεμίζουν τα δρομάκια της Χίου

Τρεις λατερνατζήδες έχουν μείνει πια στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Σωτηρόπουλος για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR συνάντησε στη Χίο τον Μανώλη Σκριβάνο, που επιμένει να διατηρεί μία ιστορική παράδοση του λαού μας. 

Οι  νότες από τη λατέρνα γεμίζουν τα δρομάκια της Χίου και ταξιδεύουν τον κόσμο σε μια νοσταλγική Αιγαιοπελαγίτικη Ελλάδα.

Η  λατέρνα του Μανώλη είναι το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Έχω πάει και στην Τουρκία. Και τώρα θα ξαναπάω. Οι Τούρκοι όταν έρχονται εδώ βγαίνουν φωτογραφία» λέει ο λατερνατζής του Αιγαίου.

Το αγαπημένο του, παραδοσιακό όργανο,  όπως λέει ο κύριος Μανώλης,  «πρωταγωνίστησε» σε μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, στην «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο».
«Δεν μπορούσε να τη σηκώσει ο Αυλωνίτης και τη σήκωνε ο Φωτόπουλος. Ήταν ο πατέρας μου κάτω για να τους τη μάθει. Ήταν στην Ταινία. Αυτή η λατέρνα είναι του 1924» εξηγεί.

ΒΓΗΚΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Ο ΛΑΤΕΡΝΑΤΖΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ 

Ο «Δίοπας» όμως, όπως είναι το παρατσούκλι του, είχε να βγει στους δρόμους τις Χίου 2 χρόνια. Θεωρείται από τους αυθεντικούς λατερνατζήδες.
«Στην Ελλάδα είναι 2-3 λατέρνες μόνο. Αυτά τα ‘φέρε ο πατέρας μου ο παππούς μου από απέναντι. Με έπιασαν για  αποδείξεις. Με αναγκάζουν να βάλω ταμειακή. Τι ταμειακή να βάλω;».

Παππούς, πατέρας και ο ίδιος, τρεις γενιές  της λατέρνας.  Ογδόντα χρόνια τώρα, από παιδάκι μόλις 7 ετών μαγεύει γλυκά τον κόσμο με τις νότες του και δε χάνει ποτέ  το χαμόγελο και την αισιοδοξία του.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top