DW: Πεινάνε τα Ελληνόπουλα λόγω κρίσης

Ανησυχητικά τα ευρήματα έρευνας του Transnational Institute

παιδιά πείνα

Μια εικόνα εξαιρετικά άσχημη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες λόγω της κρίσης περιγράφει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, επικαλούμενη έρευνα του Transnational Institute. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το 14% των Ελληνόπουλων είναι υποσιτισμένο, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε καν κάθε δεύτερη μέρα ένα πιάτο φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. 

«Η κρίση χρέους αφήνει τους Έλληνες να πεινάνε και τα παιδιά να υποσιτίζονται» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, με την συντάκτριά του να υπογραμμίζει ότι το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από αυτό που είχε καταγραφεί στο ξεκίνημα της κρίσης το 2008. 

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου με έδρα το Άμστερνταμ, το 25% του ενεργού πληθυσμού της χώρας έχει μείνει χωρίς δουλειά, ποσοστό που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ό,τι ήταν το 2009. 

Αποτέλεσμα αυτού; Το 14% των παιδιών να είναι υποσιτισμένα. 

«Υπάρχουν σημάδια πείνας παντού. Κι εγώ αν δεν είχα άλλο τρόπο να βάλω φαγητό στο τραπέζι για τα παιδιά μου θα έψαχνα στα σκουπίδια», δηλώνει στη DW ο συνταξιούχος Γιώργος Κρικής, συμπληρώνοντας ότι είδε έναν φίλο του να ψάχνει στον κάδο σκουπιδιών έξω από σούπερ μάρκετ προκειμένου να βρει κάτι για την οικογένειά του.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της DW χιλιάδες νοικοκυριά βασίζονται στις συντάξεις των παππούδων και των γιαγιάδων, οι οποίες όμως έχουν περικοπεί 13 φορές από το 2009, μειώνοντας δραματικά τα εισοδήματά τους. 

Βάσει της έρευνας του Transnational Institute, 9% των παιδιών στην Ελλάδα δεν μπορούν να απολαύσουν τουλάχιστον ένα γεύμα με πρωτεΐνη όταν πριν την έναρξη της κρίσης το ποσοστό ήταν 4%.

«Ντροπιασμένοι για να παραδεχθούν την δυσχερή κατάσταση αρκετοί οικογενειάρχες επιλέγουν να υποφέρουν στη σιωπή», γράφει η DW προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό τα ποσοστά των ανθρώπων που υποσιτίζονται μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Η δημοσιογράφος του γερμανικού δικτύου υποστηρίζει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία τους, επικαλούμενη μαρτυρίες δασκάλων, οι οποίοι λένε ότι υπάρχουν μαθητές που τρώνε για μήνες μόνο ρύζι. 

«Ορισμένα παιδιά έχουν εντοπιστεί να ψάχνουν στα σκουπίδια με άλλα να παρακαλούν συμμαθητές τους για ξεροκόμματα», λένε.

Το βερεσέ δίνει και παίρνει στα σχολικά κυλικεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η εκκλησία έχει αναλάβει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σίτιση άπορων οικογενειών. 

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι καθώς οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών έχουν εξαφανιστεί, αρκετοί γονείς επιλέγουν να αφήνουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα και να τα επισκέπτονται δυο – τρεις φορές την εβδομάδα γιατί δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top