Στους δρόμους οι μαθητές για τη Μακεδονία-Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη

Χημικά και πέτρες στις μαθητικές πορείες 

Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν σήμερα για το Μακεδονικό σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια αλλά και τα υβριστικά συνθήματα κατά των πολιτικών. Εκατοντάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη με την κυβέρνηση να  κατηγορεί τη Χρυσή Αυγή ότι υποκινεί τους μαθητές.

Είναι η στιγμή που η μαθητική πορεία φθάνει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Μαθητές χτυπούν τα κάγκελα θέλοντας έτσι να δείξουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες μαθητές βρέθηκαν στους δρόμους. 

Την παράσταση έκλεψε ο Γιώργος, μαθητής του 1ου Επάλ Ευόσμου. Πήγε στη διαδήλωση με το άλογό του  έχοντας  πάνω του την ελληνική σημαία, παραπέμποντας έτσι στο Βουκεφάλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι μαθητές τα έβαλαν με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη για τη στάση που είχε κρατήσει  στο Μακεδονικό.

Οι μαθητές κρατούσαν πανό για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα και έψαλλαν τον εθνικό μας ύμνο έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ίδια ώρα, μαθητές από διάφορα σχολεία της Αθήνας κατέβηκαν στους δρόμους και φώναξαν συνθήματα κατά του φασισμού και των καταλήψεων.  

Δυναμική ήταν η παρουσία των μαθητών και στις Σέρρες εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Το ίδιο και στο Άργος Ορεστικού ,την Κοζάνη, στα Πομακαχώρια μάλιστα οι μαθητές του λυκείου Γλαύκης σήκωσαν  πανό που έγραφε: 

«Μπορεί κάποιοι από εμάς λένε ότι είναι Πομάκοι, Τούρκοι,  αλλά όλοι μας αγαπάμε την πατρίδα μας».

Χημικά και πέτρες στις μαθητικές πορείες 

Κουκουλοφόροι στη Θεσσαλονίκη βρήκαν ευκαιρία να παρεισφρήσουν στην ειρηνική πορεία των μαθητών. Πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Εκείνοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. 

Επεισοδιακή  ήταν η κατάληξη της πορείας των μαθητών και στην Αθήνα. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες σε τράπεζες στην οδό Πανεπιστημίου . Απένταντι τους  βρέθηκαν τα ΜΑΤ. 

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις πυροδοτούν  πολιτική αντιπαράθεση. Φταίει η Χρυσή Αυγή για τις  καταλήψεις, επιμένει η κυβέρνηση και  τα βάζει με τη Νέα Δημοκρατία: «Η σιωπή Μητσοτάκη για τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία ισοδυναμεί με στήριξη του ίδιου προσωπικά σε αυτές».

«Επί 44 χρόνια γίνονται καταλήψεις στα σχολεία και στα παπεπιστήμια για τη Νικαράγουα, για την Κούβα, για να είναι οι τυρόπιτες από τετράγωνες τρίγωνες, για τον οποιονδήποτε λόγο, καταστρέφουν τα σχολεία, ουδείς αγανάκτησε, η νεολαία επαναστατεί τώρα που οι μαθητές βγήκαν με τις γαλανόλευκες τους έπιασε οργή και πανικός», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. 

606 σχολεία τελούν υπό κατάληψη μόνο στην Κεντρική Μακεδονία. 20 σε Λέσβο και Λήμνο, 11 στη Λάρισα. Άλλη εικόνα δίνει το  Υπουργείο Παιδείας , που επιμένει ότι σε όλη τη χώρα τα σχολεία που είναι κλειστά είναι 347.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top