H στιγμή του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ σε Ζάκυνθο και Αθήνα – Δείτε video

Για πρωτόγνωρη σεισμική δόνηση μιλούν οι κάτοικοι

Στο video βλέπετε τη στιγμή του μεγάλου σεισμού σε ένα σούπερ μάρκετ και ένα περίπτερο στη Ζάκυνθο και σε ένα σπίτι στην Αθήνα

CREDITS:
Αντώνης Κολλαρος/Facebook

Marilou46/Twitter

Πρωτόγνωρη ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ζακύνθου.

Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ (οι πρώτες καταγραφές έλεγαν για 6,7 Ρίχτερ), έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στην Αθήνα αλλά και στη νότια Ιταλία, τη FYROM, την Αλβανία και τη Μάλτα.

Τσουνάμι σε Κατάκολο, Κυπαρισσία και Iταλία μετά τα 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Tι να κάνετε σε περίπτωση σεισμού και τσουνάμι

Σεισμός Ζάκυνθος

Ζημιές στη Ζάκυνθο μετά τα 6,4 Ρίχτερ - Δείτε εικόνες

Ενδεικτικό της έντασης του σεισμού, είναι τα video που κυκλοφορούν στα social media, από ένα video και ένα super market.

Τα video ανέβηκαν στον προσωπικό του λογαριασμό του Αντώνη Κολλαρου στο Facebook και από την ώρα που δημοσιεύτηκαν έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες views και shares.

Σεισμός Ζάκυνθος

Όπως θα δείτε, τη στιγμή που τα 6,4 Ρίχτερ «χτυπούν» τη Ζάκυνθο, πόρτες ψυγείων ανοίγουν και πέφτουν τα πράγματα, ράφια αδειάζουν. Την ίδια ώρα, ένας υπάλληλος τρέχει να... σωθεί. 

Κλειστά και στην Ηλεία τα σχολεία μετά τα 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός Ζάκυνθος

ΜΙΝΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Άκη Τσελέντη, το ένα τσουνάμι καταγράφτηκε στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ακόμη ένα τσουνάμι κατέγραψαν οι Ιταλοί. μίνι-τσουνάμι 12 εκατοστών.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως υπήρξε τσουνάμι 15-29 εκατοστών στην Κυπαρισσία και το Κατάκολο Ηλείας. 

Σεισμός Ζάκυνθος

ΙΣΧΥΡΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Μιλώντας στο «Ράδιο Γράμμα», ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων, εξ αιτίας του ισχυρού σεισμού στη Ζάκυνθο.

Όπως εξήγησε ο κος Παπαζάχος, αν ένα κοντινό ρήγμα επρόκειτο να δώσεις σεισμό σε λίγους μήνες, αυτό είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί νωρίτερα και να δώσει κάποιο μεγάλη δόνηση.

Σεισμός Ζάκυνθος

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, το τελικό μέγεθος της δόνησης ήταν 6,8 Ρίχτερ, παρά τις πρώτες καταγραφές για 6,4 Ρίχτερ.

Για τον επόμενο μήνα, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος αναμένεται να σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξεως των 6,2-6,3 Ρίχτερ. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά για κτίρια τα οποία έχουν παρουσιάσει ζημιές και ρωγμές από τον κύριο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, στη Ζάκυνθο αλλά και ευρύτερη περιοχή.

Σεισμός Ζάκυνθος

Ο Ευθύμιος Λέκκας με τη σειρά του, δήλωσε στο «Θέμα 104,6» ότι «είχαμε ένα μεγάλο γεγονός, από τα μεγαλύτερα που είχαμε στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Αν υπάρξει μετασεισμός θα είναι ο μεγαλύτερος 5,6. Τον θέλουμε αυτόν το σεισμό καθώς έτσι θα κλείσει η σεισμική διέγερση»κατέληξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άκης Τσελέντης, ο οποίος δήλωσε στο «Θέμα 104,6» ότι «πρέπει να γίνει σεισμός κοντά στα 5,8 - 5,9 Ρίχτερ. Ο σεισμός καλό θα ήταν να γίνει τις επόμενες μέρες, ιδανικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί και να εκδηλωθεί μέσα στον επόμενο μήνα», τονίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότατα ο σεισμός στη Ζάκυνθο ήταν ο κύριος.

Σεισμός Ζάκυνθος

Τέλος, ο Γεράσιμος Χουλιάρας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δύο ετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημείωσε ότι ι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου. 

Σεισμός Ζάκυνθος

ΜΙΚΡΕΣ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη αναφέρθηκαν ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε όλο το νησί.
Η ηλεκτροδότηση έχει πλέον αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο. 

Σεισμός Ζάκυνθος

ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του δέκατου τρίτου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Πάτρα Ηλίας Κάνιστρας.

Σεισμός Ζάκυνθος

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο. 

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, που είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα νησιά.
Σεισμός Ζάκυνθος

Σεισμός Ζάκυνθος

Σεισμός Ζάκυνθος

Σεισμός Ζάκυνθος

Σεισμός Ζάκυνθος

Σεισμός Ζάκυνθος

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top