Ζημιές στη Ζάκυνθο μετά τα 6,4 Ρίχτερ - Δείτε εικόνες

Ισχυρό μετασεισμό περιμένουν τις επόμενες ώρες οι σεισμολόγοι

Δείτε στο video τις πρώτες εικόνες μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

 

To μέγεθος των ζημιών στη Ζάκυνθο αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που «χτύπησε» τα ξημερώματα της Παρασκευής το νησί.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του νησιού.

Τσουνάμι σε Κατάκολο, Κυπαρισσία και Iταλία μετά τα 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Tι να κάνετε σε περίπτωση σεισμού και τσουνάμι

Η ισχυρή σεισμική δόνηση συντάραξε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα και την Αλβανία.

Παράλληλα, προκλήθηκε μίνι-τσουνάμι 12 εκατοστών. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Άκη Τσελέντη, το ένα τσουνάμι καταγράφτηκε στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ακόμη ένα τσουνάμι κατέγραψαν οι Ιταλοί. μίνι-τσουνάμι 12 εκατοστών. Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως υπήρξε τσουνάμι 15-29 εκατοστών στην Κυπαρισσία και το Κατάκολο Ηλείας. 

Ωστόσο και ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει ανησυχία από τώρα και στο εξής για άλλο τσουνάμι.

ΙΣΧΥΡΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Μιλώντας στο «Ράδιο Γράμμα», ο  καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων, εξ αιτίας του ισχυρού σεισμού στη Ζάκυνθο.

Όπως εξήγησε ο κος Παπαζάχος, αν ένα κοντινό ρήγμα επρόκειτο να δώσεις σεισμό σε λίγους μήνες, αυτό είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί νωρίτερα και να δώσει κάποιο μεγάλη δόνηση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, το τελικό μέγεθος της δόνησης ήταν 6,8 Ρίχτερ, παρά τις πρώτες καταγραφές για 6,4 Ρίχτερ.

Για τον επόμενο μήνα, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος αναμένεται να σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξεως των 6,2-6,3 Ρίχτερ. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά για κτίρια τα οποία έχουν παρουσιάσει ζημιές και ρωγμές από τον κύριο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, στη Ζάκυνθο αλλά και ευρύτερη περιοχή.

Ο Ευθύμιος Λέκκας με τη σειρά του, δήλωσε στο «Θέμα 104,6» ότι «είχαμε ένα μεγάλο γεγονός, από τα μεγαλύτερα που είχαμε στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Αν υπάρξει μετασεισμός θα είναι ο μεγαλύτερος 5,6. Τον θέλουμε αυτόν το σεισμό καθώς έτσι θα κλείσει η σεισμική διέγερση» κατέληξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άκης Τσελέντης, ο οποίος δήλωσε στο «Θέμα 104,6» ότι «πρέπει να γίνει σεισμός κοντά στα 5,8 - 5,9 Ρίχτερ. Ο σεισμός καλό θα ήταν να γίνει τις επόμενες μέρες, ιδανικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί και να εκδηλωθεί μέσα στον επόμενο μήνα», τονίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότατα ο σεισμός στη Ζάκυνθο ήταν ο κύριος.

Τέλος, ο Γεράσιμος Χουλιάρας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δύο ετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημείωσε ότι ι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου. 
 

ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη αναφέρθηκαν ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε όλο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση έχει πλέον αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο. 

ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών του σεισμού.

Οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ)  του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, από την Ειδική Γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Με την ίδια αποστολή, στη Ζάκυνθο μεταβαίνει κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε μικρής έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

Το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θόδωρου Γαλιατσάτου, του Δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του δέκατου τρίτου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Πάτρα Ηλίας Κάνιστρας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο. 

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, που είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα νησιά.

Σεισμός Ζάκυνθος

Σεισμός Ζάκυνθος

Σεισμός Ζάκυνθος

Σεισμός Ζάκυνθος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top