Ντοκουμέντο: Στο φως νέες φωτογραφίες από τη δολοφονία Φύσσα

Παρουσιάστηκαν με πλούσιο ακουστικό υλικό στο δικαστήριο

ντοκουμέντα δολοφονίας Φύσσα

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά που του το κάρφωσε στην καρδιά. Μια εβδομάδα λοιπόν, πριν από την πέμπτη επέτειο της δολοφονίας του, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, η οποία βασίστηκε σε οπτικοακουστικό υλικό από την δικογραφία. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για φωτογραφίες από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, όπως επίσης και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων. 

Το Forensic Architecture πραγματοποίησε την έρευνα μετά από αίτημα της οικογένειας Φύσσα, ώστε να διερευνηθούν σε βάθος τα γεγονότα και να διαπιστωθεί η ακριβής θέση των εμπλεκόμενων προσώπων, όπως επίσης και η ακριβής αλληλουχία των γεγονότων. 

Το αυτοκίνητο του Ρουπακιά

Από τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο προκύπτουν αρκετά ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας και για το αν υπήρξε ολιγωρία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας και αυτό γιατί, όπως αποδεικνύεται από το οπτικοακουστικό υλικό, είχαν φτάσει στο σημείο πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αλλά αποφάσισαν να κάνουν έναν γύρο του οικοδομικού τετραγώνου, χωρίς να ενημερώσουν το κέντρο επιχειρήσεων, αλλά ούτε να το αναφέρουν στις μαρτυρίες τους. 

Η στιγμή της δολοφονίας Φύσσα

Σύμφωνα με τη μελέτη του Forensic Architecture  στο σημείο της δολοφονίας έφτασαν δύο ειδικές μονάδες δράσης της ΔΙΑΣ. Οι οχτώ αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί, ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση. 

Όμως πολλοί αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι ήταν στη σκηνή του εγκλήματος λίγα λεπτά πριν από τη δολοφονία, ενώ οι αστυνομικοί επέμειναν στις αρχικές τους καταθέσεις, οι οποίες ωστόσο παρουσιάζουν ασυνέχειες και εγείρουν ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία τους.

Ο Παύλος Φύσσας

Η μελέτη υποβλήθηκε στο δικαστήριο της 19η Ιουλίου 2018. Σύμφωνα με αυτήν στις 23:59:08 από την οδό Τσαλδάρη στο Κερατσίνι πέρασε ένα κομβόι Χρυσαυγιτών μεταξύ των οποίων και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά. 

Το κομβόι ερχόταν από τη λεωφόρο Σαλαμίνος που οδηγεί στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και οι Χρυσαυγίτες έστριψαν στην οδό Κεφαλληνίας, καθώς η εικόνα τους δεν έχει καταγραφεί από την κάμερα που καλύπτει τη γωνία της οδού Ξάνθου. 

ντοκουμέντα από τη δολοφονία Φύσσα

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, όπως έχουν καταθέσει φίλοι του Παύλου Φύσσα, ο Ρουπακιάς σταμάτησε μπροστά τους στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Τότε ο Ρουπακιάς ρώτησε τον Φύσσα αν γνωρίζει την οδό Κεφαλληνίας. Στη συνέχεια οι Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην παρέα του 34χρονου, περνώντας μάλιστα μπροστά από τους αστυνομικούς. Ο Παύλος Φύσσας και οι φίλοι του τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Τσαλδάρη. Μεταξύ 00:03:23 και 00:04:06 ο Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός μετά από μαχαιριά που δέχθηκε στην καρδιά από τον Ρουπακιά. 

Φωτογραφίες και έγγραφα από δολοφονία Φύσσα

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) έχει την έδρα του στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων. Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).

Εικόνες από τη δολοφονία Φύσσα

Το χρονικό της δολοφονίας Φύσσα

Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του, Γιώργος Ρουπακιάς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στη σκηνή του εγκλήματος μετά από υπόδειξη του ίδιου του Παύλου, ενώ λίγα λεπτά πριν είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη οργανωμένη επίθεση από άτομα που έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Ο Γιώργος Ρουπακιάς ήταν μέλος του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top