Δικηγόροι: Η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών δε συνδέεται με τους «8»

«Η τουρκική δικαιοσύνη δε λειτουργεί ανεξάρτητα»

Ανακοίνωση για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Mετά την επιστολή που έστειλε η Άγκυρα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, συνδέοντας επίσημα την υπόθεση των «8» Τούρκων αξιωματικών με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, οι Έλληνες δικηγόροι ζητούν την άμεση αποστολή των παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου (CCBE) στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τους οκτώ θέλει ο Ερντογάν για να αφήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ:

«Η πρόσφατη επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, που συνδέει την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές με την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών, στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο από την Ελληνική Πολιτεία, επιβεβαιώνει τις πάγιες θέσεις μας ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν παρέχει εχέγγυα για μια δίκαιη δίκη».

Μάλιστα τονίζου πως η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, υπογραμμίζει η συντονιστική επιτροπή, «δεν συνδέεται και δεν μπορεί να συνδεθεί, ιδίως σε νομικό επίπεδο, με την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών». «Είναι προφανές ότι με ευθύνη της τουρκικής πλευράς η υπόθεση εκφεύγει του νομικού της χαρακτήρα και αποκτά πολιτική διάσταση» προσθέτει.

Ακόμη, αναφέρει ότι ήδη, ενημερώθηκε ο Ευρωπαϊκός Δικηγορικός Σύλλογος για τις νέες εξελίξεις και ζητήθηκε η άμεση αποστολή των παρατηρητών, δεδομένου ότι παρήλθε άπρακτη και η ταχθείσα προθεσμία για τις επιβαλλόμενες ενέργειες της τουρκικής πλευράς.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η ελληνική Πολιτεία «οφείλει να αναδείξει την υπόθεση, ως εκ των βασικών θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, στους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή fora (ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λπ.)».

Τέλος, η συντονιστική καλεί όλους τους φορείς και ιδίως τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να κινητοποιηθούν και να λάβουν ξεκάθαρη θέση σε ένα θέμα που άπτεται της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top