Τους οκτώ θέλει ο Ερντογάν για να αφήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Τσαβούσογλου: Ο Τσίπρας έδωσε τον λόγο του στον Ερντογάν

Δείτε το ρεπορτάζ του μεσημβρινού δελτίου του Star για τη χορήγηση πολιτικού άσυλου σ' έναν ακόμα Τούρκο αξιωματικό

Πρώτη δημοσίευση 08:11

Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα, καθώς η Άγκυρα με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, επίσημα πια συνδέει την έκδοση των οχτώ Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές της Αδριανούπολης. Tην ίδια ώρα, με δήλωσή του στο Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι είχε δώσει τον λόγο του για την επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Η επιστολή, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», εστάλη στις 31 Μαΐου και με αυτήν η Τουρκία ζητά την έκδοση των οχτώ, ώστε να έχουν μια δίκαιη δίκη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. 

Επιστολή της Άγκυρας για έκδοση 8 Τούρκων αξιωματικών

Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ και αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση στο ψήφισμα υπέρ της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών του ευρωπαϊκού συμβουλίου. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να εκδώσει αρχικά τους οχτώ και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δε θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων, αλλά διαβεβαιώνει ότι θα έχουν μια δίκαιη δίκη. 

Η Τουρκία με την επιστολή της επιτίθεται στην ΕΕ

Ο Τούρκος αξιωματικός μάλιστα, κατηγορεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οχτώ Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες», στηλιτεύοντας παράλληλα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων, αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών. 

Καταγγέλλει επίσης την ελληνική δικαιοσύνη για υποκρισία, καθώς δεν τιμωρεί τους «πραξικοπηματίες» και απευθύνει συστάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «περιμένει πως θα προσεγγίσει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αμερόληπτα και χωρίς καμία στήριξη σε κράτος - μέλος της ΕΕ».

Τσαβούσογλου για τους 8 στο Anadolu

"Η Ελλάδα στην αρχή προσπάθησε πολύ για να δώσει στην Τουρκία αυτά τα άτομα (τους 8) αλλά η Δύση άσκησε πολλές πιέσεις" δηλώνει  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Ο Τσίπρας έδωσε τον λόγο του στον Πρόεδρό μας αλλά η δικαιοσύνη το εμπόδισε. Τώρα βλέπουμε ότι με απόφαση της δικαιοσύνης αυτοί αφέθηκαν πρώτα ελεύθεροι και μετά τους χορηγήθηκε άσυλο. Η δικαιοσύνη δέχτηκε πολλές πιέσεις. Βλέπουμε αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης που στηρίζουν τους πραξικοπηματίες. Ίσως η δικαιοσύνη να μην ακούει την κυβέρνηση εκεί αλλά γνωρίζουμε ότι αποφάσισαν με τις πιέσεις της Ευρώπης" επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πει δημοσίως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει σχετικά. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση. Ερωτηθείς για το θέμα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διέψευσε τα όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά. 
 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό Δελτίo ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top