«Αστακός» τα Ίμια - Αδύνατη η προσέγγιση στις βραχονησίδες

Αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα οι ψαράδες

Για δεύτερο 24ωρο, μετά και τις δηλώσεις του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας ότι τα Ίμια είναι τουρκικά,  η προσέγγιση στη βραχονησίδα από πλωτά μέσα είναι αδύνατη. Οι ψαράδες στην περιοχή αντιμετωπίζουν δυσκολίες τουλάχιστον τους τελευταίους 5 μήνες. 

Ούτε και από το λιμάνι της Λέρου καταφέραμε να προσεγγίσουμε τις βραχονησίδες των Ιμίων.  Φαίνεται πως η εντολή του λιμενικού να μην προσεγγίζουν σκάφη στην περιοχή για την αποφυγή κάποιας προβοκάτσιας ήταν η αιτία για να μην ταξιδέψουμε και πάλι .

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ψαράδες της Καλύμνου και της Λέρου που είναι αποκλεισμένοι από την περιοχή εδώ και αρκετό καιρό.

Αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα οι ψαράδες της Καλύμνου

Στην καθημερινή μάχη για το μεροκάματο έχουν να αντιμετωπίσουν και την τουρκική προκλητικότητα  που πολλές φορές βάζει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ψαράδες ούτε στα τρία μίλια από τα Ίμια δεν μπορούν να πλησιάσουν. Οι οδηγίες  μάλιστα που έχουν από το λιμενικό είναι να προσπαθούν να ψαρεύουν σε μια νοητή ευθεία γραμμή μεταξύ Καλόλιμνου και Ψερίμου, ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστα περιστατικά με την τουρκική ακτοφυλακή.

Ο «βοσκός» των Ιμίων μιλάει στο Star

Ο Γιάννης Σωτηρόπουλος με την κάμερα του Star  μίλησε με τον βοσκό που είχε τα ζώα του πάνω στα Ίμια μέχρι το 2004 καθώς μετά κόπηκε η μικρή βοήθεια που είχε από την πολιτεία για να καλύπτει τα έξοδά του. 91 χρονών σήμερα,  ο Αντώνης Βεζυρόπουλος θυμάται.

«Πήγαινα κάθε βδομάδα δυο φορές πάνω, τους πήγαινα φαι και νερό».

Στις 18 νησίδες που αμφισβητούνται τώρα είναι και οι Φούρνοι είναι και η Ψέριμος, μήπως θα πρέπει να κατεβάσουν τις ελληνικές σημαίες από το Δημαρχείο , από τα σπίτια τους οι κάτοικοι επειδή ενοχλείται η Τουρκία;

Ο δήμαρχος Καλύμνου την περίοδο της κρίσης των Ιμίων αποκάλυψε χθες στο δελτίο ειδήσεων του Star τουρκικό χάρτη του 1994 στον οποίο βραχονησίδες όπως τα Ίμια αναφέρονται με ελληνικά ονόματα.

 

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top