Οδηγός distance learning - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η εξ’ αποστάσεως φοίτηση είναι για κάθε ηλικία και δεν έχει μεγάλο κόστος

Τα τελευταία χρόνια οι εξ’ αποστάσεως σπουδές "κερδίζουν" συνεχώς έδαφος. Η ραγδαία και ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουν καταστήσει την συγκεκριμένη μέθοδο εκμάθησης αρκετά δημοφιλή.  Και όχι άδικα.

Πλεονεκτήματα

Το distance learning έχει πολλά πλεονεκτήματα. O φοιτητής σπουδάζει από το σπίτι του, ενώ επιλέγει ακόμη και την ώρα που θα παρακολουθήσει τα μαθήματα, ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο του. Αυτό "λύνει" τα χέρια κάποιου που εργάζεται, καθώς η διάρκεια των σπουδών, από τα τέσσερα έτη, μπορεί να παραταθεί μέχρι και στα δέκα. Σημαντικό ακόμα είναι, ότι ο φοιτητής δεν επιβαρύνεται με έξοδα διαμονής και διαβίωσης. Με λίγα λόγια, το budget των σπουδών μειώνεται, τουλάχιστον, στο μισό. Η μοναδική οικονομική υποχρέωση του φοιτητή είναι τα δίδακτρα του πανεπιστημίου, τα οποία είναι περίπου 60% λιγότερα σε σχέση με τις συμβατικές σπουδές. Distance learning προγράμματα μπορεί να βρει κανείς και για την απόκτηση προπτυχιακού τίτλου σπουδών, αλλά και μεταπτυχιακού. 

Τι χρειάζεται;

Η διαδικασία εισόδου στα προγράμματα φοίτησης είναι πολύ απλή. To μόνο που έχει να κάνει κανείς, είναι να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου που τον ενδιαφέρει. Εκεί υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση του. Αφού υποβληθεί η αίτηση, το πανεπιστήμιο θα απαντήσει για το αν θα γίνεις δεκτός. Προσοχή. Όποιος επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο σπουδών, προτού εγγραφεί στην σχολή του, πρέπει να επιβεβαιώσει οτι το πτυχίο αναγνωρίζεται από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης ( Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π), έτσι ώστε να μπορεί να βρει μετά δουλειά στην αγορά εργασίας. 

Πώς γίνονται οι τηλεσυναντήσεις

Η  μέθοδος αυτή παρέχει ακαδημαϊκή γνώση με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό αυτό.  Υπάρχουν δηλαδή, πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, στις οποίες πραγματοποιούνται, οι εκάστοτε τηλεσυναντήσεις. Εκεί αναρτάται και το εκπαιδευτικό υλικό από τους καθηγητές.

Ποιο είναι το κόστος;

Η μη φυσική παρουσία και μόνο, στον τόπο ή το χώρο του πανεπιστήμιου, εκμηδενίζουν το κόστος σπουδών, όσο αναφορά τα έξοδα διαβίωσης του φοιτητή. Ειδικά, αν αυτός επέλεγε να φύγει στο εξωτερικό για σπουδές. Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε, πως αν κάποιος επιθυμεί να σπουδάσει εξ’ αποστάσεως στο φημισμένο Univercity of London μπορεί να το κάνει, με τιμές που κυμαίνονται από 2500-7000 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος.  Τα ποσά καθορίζοντα βέβαια, ανάλογα με την ειδικότητα. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα, υποτροφίας στην ανωτέρω σχολή ή και η δυνατότητα δανειοδότησης των διδάκτρων που φτάνει  έως και το 60%. Σε αυτή την περίπτωση τα έξοδα μειώνονται δραματικά.

Distance learning προγράμματα προσφέρουν επείσης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο  και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μάλιστα με πολύ λιγότερα χρήματα. Το κόστος για τα προπτυχιακά προγράμματα ξεκινούν από τα 1650 ευρώ ανά έτος.  Αξίζει να σημειωθεί. πως υπάρχουν εκπτώσεις για ανέργους και πολυτέκνους, ενώ  σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται και πλήρης υποτροφία. 

 

 

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Καραμάτσικος

t.karamatsikos@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top