Οι «Φρουροί του Αιγαίου»: Όταν ο πιλότος που σκοτώθηκε μιλούσε στην ΕΡΤ για τους κινδύνους των αποστολών

Δείτε τι είχε πει ο Σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος για την ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας

Ένας από τους «Φρουρούς του Αιγαίου» ήταν ο Σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος, ο οποίος σκοτώθηκε σήμερα κατά τη συντριβή του Mirage 2000-5 στο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Ο 34χρονος πιλότος που ήταν παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, ανήκε στην 331η Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης. Οι πιλότοι της είναι γνωστοί και ως «Φρουροί του Αιγαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτός είναι ο νεκρός πιλότος του Μirage – Ποιος ήταν ο Σμηναγός που σκοτώθηκε μετά τη συντριβή

Νεκρός ο πιλότος του Mirage - «Το χάσαμε το παλικάρι μας» λέει συντετριμμένη η θεία του στο star.gr   

(Φώτο από το Facebook του Σμηναγού)

Πριν λίγο καιρό, ο άτυχος Σμηναγός είχε μιλήσει στη εκπομπή «Αρετή και Τόλμη» της ΕΡΤ για τους κινδύνους στο Αιγαίο αλλά και για την επιχειρησιακή ετοιμότητας της ελληνικής Αεροπορίας.

Η εκπομπή μάλιστα, είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην 114 Πτέρυγα Μάχης η οποία φιλοξενούσε τα συγκεκριμένα αεροσκάφη με τα οποία πετούσε ο Σμηναγός.

(Φώτο από το Facebook του Σμηναγού)

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, ο 34χρονος Γεώργιος Μπαλταδώρος είχε περιγράψει τι κάνουν σε περίπτωση συναγερμού οι πιλότοι, για τους κινδύνους που εμπερικλείει η αποστολή τους και τις οδηγίες που λαμβάνουν:

«Οταν απογειωνόμαστε, πετάμε σε σχηματισμό visual, δηλαδή, βλέπουμε ο ένας τον άλλον και από εκεί και πέρα αναμένουμε τις οδηγίες (…)Είμαστε πάντα έτοιμοι. Σίγουρα υπάρχει κίνδυνος, άσχετα αν τις περισσότερες φορές δεν γίνεται τίποτα. Αλλά δεν ξέρουμε σήμερα ή αύριο τι σκοπό έχουν να κάνουν οι απέναντι».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 331 ΜΟΙΡΑ «ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ» ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕ Ο ΣΜΗΝΑΓΟΣ

 

Η 331 Μοίρα ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1988, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την ΠΑ.

Έμβλημα της Μοίρας είναι ο αρχαίος ήρωας Θησέας.

Τα πρώτα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 27 Απριλίου 1988 και αμέσως άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων από Γάλλους εκπαιδευτές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μοίρα στελεχώθηκε από έμπειρους Ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι επελέγησαν από διάφορες Μοίρες της ΠΑ.

Ο κύριος ρόλος της 331 Μοίρας είναι η αναχαίτιση παντός καιρού. Για το σκοπό αυτό διαθέτει στο οπλοστάσιό της βλήματα Magic II καθώς και S-530D τα οποία σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS, καθιστούν το Mirage 2000 EGM/Mk-I το πληρέστερο αποτρεπτικό όπλο του Αιγαίου. Επιπλέον, την άνοιξη του 1999 προστίθεται ακόμη ένα όπλο υπεροχής, το βλήμα AM-39 EXOCET και πλέον η Μοίρα αναλαμβάνει και τον ρόλο της προσβολής στόχων επιφανείας.

Την 1η Μαρτίου 2007 η Μοίρα ξεκίνησε η προετοιμασία της παραλαβής των νέων αεροσκαφών Mirage 2000-5. Στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους τα πρώτα Μ2000-5 ICMS Mk-III προσγειώθηκαν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Ακολούθησε η έναρξη εκπαίδευσης των Ελλήνων Ιπταμένων από Γάλλους Ιπταμένους της FAF και της DASSAULT έτσι ώστε τον Μαΐο του 2008 να πραγματοποιηθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Μοίρας. Η επιτυχής πορεία της Μοίρας συνεχίστηκε καθώς αναβαθμίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα όπλα όπως βλήματα MICA EM/IR και αλλά και το υποστρατηγικό βλήμα SCALP με το οποίο δύναται πλέον να εκτελέσει προσβολές στόχων εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top