Ανησυχία των δικηγόρων για δίκαιη δίκη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο

Παραμένουν κρατούμενοι και ακόμα δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες

Οι δικηγόροι για τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών

Δίχως τέλος είναι το θρίλερ με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που πριν από περίπου δυο εβδομάδες συνελήφθησαν στον Έβρο, και έκτοτε παραμένουν κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, δίχως –ακόμα-να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Την ώρα που η ανησυχία για την τύχη τους εντείνεται ενώ η αγωνία των γονιών τους έχει «χτυπήσει» κόκκινο, η Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας με ανακοίνωσή της, τονίζει πως οι Κούκλατζης και Μητρετώδη θα πρέπει να τύχουν δίκαιης δίκης, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πραγματική της διάσταση.

Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και η δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη δίκη είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συχνές τις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ήδη, οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το δικηγορικό σώμα, με αγώνες ,διαχρονικά, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, βρίσκεται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης , δεδομένου ότι η σύλληψη των στρατιωτικών έγινε, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Επιπλέον, έχει ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης από το οποίο έχει ζητήσει παρέμβαση για την τήρηση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων που κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο, καθώς και αποστολή παρατηρητών στη σχετική δικαστική διαδικασία.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top