Τα ιστορικά πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου απειλούνται με αφανισμό

Είναι ντροπιαστικό το ότι έχουν καταρρεύσει τα μισά

Γεννήθηκαν μέσα απ' την ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν. Ριζωμένα στην παράδοση. Γοητευτικές γραμμές πάνω από τους υδάτινους δρόμους της Ηπείρου.

Τα πέτρινα γεφύρια κινδυνεύουν να χαθούν λόγω της εγκατάλειψης.

Με το πέρασμα του χρόνου τα ορμητικά νερά των ποταμών η βλάστηση, δημιουργούν προβλήματα στα θεμέλια των πέτρινων γεφυριών.

Υπάρχουν προβλήματα συντήρησης Δυστυχώς λόγω του ότι υπάρχει ΥΠΟ στελέχωση υπάρχουν φοβέρες δυσκολίες δηλώνει ο Δήμαρχος Ζαγορίου .

Ο δήμαρχος Κόνιτσας  τονίζει πως: «Χρειάζεται η πολιτεία να σκύψει μια σοβαρη μελέτη και βέβαια να βρεθούν οι πόροι»…

Ο Σπύρος Μαντάς που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη και την καταγραφή των πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου, εδώ και πολλά χρόνια βροντοφωνάζει πως έχουν αφεθεί στη τύχη τους.

«Από τα 1300 γεφυρια που έχω καταγράψει τα 600 έχουν κατάρρευση από την ανθρώπινη αδιαφορία. Μάλλον έχουμε πολλά μνημεία και δεν μας νοιάζει να χάσουμε μερικά».

Σε ερώτηση που του έγινε αν θεωρείτε πως υπάρχουν γεφύρια που θα καταρρεύσουν μέσα στα επόμενα χρόνια;

Ο κύριος Σπύρος Μαντάς απάντησε « ποια 3 θα καταρρεύσουν , της Άρτας, του Παπαστάθη» .

Οι δήμαρχοι Ζαγορίου Κόνιτσας ζητούν άμεσα από την πολιτεία να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί μια σχολή πέτρας. Χρειάζονται ειδικοί τεχνίτες , οι οποίοι θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις φθορές σε όσα από αυτά τα στολίδια άντεξαν στο χρόνο παρά τη δική μας αδιαφορία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top