Αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από το φόβο επεισοδίων

Λίγα μόλις 24ωρα μένουν μέχρι το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό, εν μέσω ενός εκρηκτικού κλίματος, καθώς από τη μια μέλη του «Ρουβίκωνα» απειλούν με… αίμα αν δεχθούν επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία και από την άλλη οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια ακομμάτιστη συγκέντρωση.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου εκτιμούν ότι η συμμετοχή του κόσμου θα είναι τριπλάσια σε σχέση με το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ενώ ζήτησαν την παρέμβαση των αρχών για την προστασία κάθε πολίτη που θα θελήσει να κατέβει στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Φιλοδοξία τους είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο του 1992, ώστε να δοθεί ένα σαφές μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα.

Εθελοντές θα περιφρουρούν την κεντρική εξέδρα που θα στηθεί στην αρχή της οδού Ερμού, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια αντιεξουσιαστών να προσεγγίσουν το χώρο του συλλαλητηρίου.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των πούλμαν που θα έρθουν στην Αθήνα από τη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει τις 4.000, ενώ μαζική αναμένεται η συμμετοχή και από την υπόλοιπη χώρα.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ επίσης θα μιλήσουν ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος και σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών, Κρητών, κ.α.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα θέσει σε εφαρμογή την Κυριακή η ΕΛΑΣ, ώστε να μην αμαυρωθεί το συλλαλητήριο από επεισόδια.

Αυτό που προβληματίζει τους αξιωματικούς της αστυνομίας είναι οι απειλές που εκτόξευσε την Τετάρτη ο Ρουβίκωνας, ενώ φοβάται ότι ο εμπρησμός του κτιρίου της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη έχει δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν επίσης φόβοι μήπως αντιεξουσιαστές από τη Βόρεια Ελλάδα έρθουν την Κυριακή στην Αθήνα και ενωθούν με ομάδες των Εξαρχείων, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια.

Έντονη είναι ακόμα η ανησυχία εξαιτίας της αντισυγκέντρωσης που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή στις 12:00 στα Προπύλαια αντιφασιστικές ομάδες, καθώς οι αρχές θεωρούν ότι θα δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα λίγο πριν από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Κυβερνητικά κτίρια και στόχοι υψηλού κινδύνου θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας θα περιπολούν και θα κατοπτεύουν από αέρος την πρωτεύουσα.

Σε στενό κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι πρεσβείες, ενώ αναζητούνται δύο μεγάλοι υπαίθριοι χώροι, ο ένας κοντά στη λεωφόρο Αθηνών και ο δεύτερος κοντά στην παραλιακή όπου θα σταθμεύσουν και θα φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν από την περιφέρεια τον κόσμο που θα πάρει μέρος στο συλλαλητήριο.

Kλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό Συντάγματος, Πανεπιστημίου και Ομόνοιας, με εντολή της αστυνομίας, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις από την Τροχαία σε όλο το κέντρο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top