Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Κυριακής – Μνήμες του ’92 θέλουν να ξυπνήσουν οι διοργανωτές

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ / Νέα ενημέρωση 20:08

Υψηλές προσδοκίες έχουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για τη συμμετοχή την Κυριακή. Τουριστικά γραφεία ναυλώνουν λεωφορεία με χαμηλό εισιτήριο σε διάφορες πόλεις από ολόκληρη τη χώρα, ενώ καταστηματάρχες που πωλούν ελληνικές σημαίες δηλώνουν στο Star πως έχουν ξεπουλήσει. Ωστόσο, στον αντίποδα, δυναμικό παρόν ετοιμάζονται να δώσουν ομάδες αντιεξουσιαστών.

Οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο που θα γίνει στο Σύνταγμα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 14:00 το μεσημέρι για την ονομασία της ΠΓΔΜ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ οι διοργανωτές φιλοδοξούν να ξυπνήσουν μνήμες του 1992, προσελκύοντας τα πλήθη που είχαν συμμετάσχει στο πρώτο τότε συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

Το μεσημέρι της Πέμπτης εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην οποία θα ανακοινώσουν τους ομιλητές που θα πάρουν το λόγο στην κεντρική εξέδρα, η οποία θα στηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Το συλλαλητήριο θα διαρκέσει μιάμιση ώρα, ενώ οι ομιλητές θα είναι:

 

  • Ο Μίκης Θεοδωράκης
  • Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος
  • Ο Συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης

Χαιρετισμοί θα απευθύνουν εκπρόσωποι συλλόγων και κοινωνικών ομάδων. Τα χρήματα για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου μαζεύτηκαν από ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιώτες από τη Μακεδονία.

Οι διοργανωτές αναμένουν μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας που θα ξεπεράσει και αυτό της Θεσσαλονίκης. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης ο αριθμός των πούλμαν που θα φτάσουν στην πόλη είχε ξεπεράσει τα 1.000 στο επίσημο facebook event της διοργάνωσης και θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί κι άλλο.

Επίσης μικροφωνικές εγκαταστάσεις θα στηθούν εκτός από την πλατεία Συντάγματος, στην οδό Ακαδημίας, στην Πανεπιστημίου, στη Σταδίου μέχρι και την πλατεία Κλαυθμώνος, στη Βασιλίσσης Σοφίας έως το ύψος του Πολεμικού Μουσείου και από την Αμαλίας έως τις αρχές της Συγγρού.

 

Μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ

Αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα θέσει σε εφαρμογή την Κυριακή η ΕΛΑΣ, ώστε να μην αμαυρωθεί το συλλαλητήριο από επεισόδια.

Αυτό που προβληματίζει τους αξιωματικούς της αστυνομίας είναι οι απειλές που εκτόξευσε την Τετάρτη ο Ρουβίκωνας, ενώ φοβάται ότι ο εμπρησμός του κτιρίου της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη έχει δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν επίσης φόβοι μήπως αντιεξουσιαστές από τη Βόρεια Ελλάδα έρθουν την Κυριακή στην Αθήνα και ενωθούν με ομάδες των Εξαρχείων, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια.

Κυβερνητικά κτίρια και στόχοι υψηλού κινδύνου θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας θα περιπολούν και θα κατοπτεύουν από αέρος την πρωτεύουσα.

Σε στενό κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι πρεσβείες, ενώ αναζητούνται δύο μεγάλοι υπαίθριοι χώροι, ο ένας κοντά στη λεωφόρο Αθηνών και ο δεύτερος κοντά στην παραλιακή όπου θα σταθμεύσουν και θα φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν από την περιφέρεια τον κόσμο που θα πάρει μέρος στο συλλαλητήριο.

Kλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό Συντάγματος, Πανεπιστημίου και Ομόνοιας, με εντολή της αστυνομίας, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις από την Τροχαία σε όλο το κέντρο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top