Eντυπωσιακές αεροφωτογραφίες και video-drone από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία – Χιλιάδες κόσμου έδωσαν «το παρών»

Φραγκούλης Φράγκος: «Θα μας βρουν μπροστά τους – Δεν είμαστε έρμαια»

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν την Κυριακή στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, με σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας).

VIDEO ΑΠΟ THESSALONIKIGUIDE.GR

Αν και οι διοργανωτές εκτιμούν πως ο κόσμος που έδωσε μαζικό «παρών» έφτασε τις 400.000, η αστυνομία κατεβάζει αυτόν τον αριθμό στους περίπου 100.000, κάνοντας λόγο για 284 πούλμαν.

Όπως βλέπετε και στο φωτορεπορτάζ, ο κόσμος «πλημμύρισε» την καρδιά της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό είναι πως στην εξέδρα που είχε στηθεί στο πλακόστρωτο  της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυπταν όλη τη γύρω περιοχή, έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο, και έχοντας επεκταθεί προς την πλευρά του Λευκού Πύργου, από τη μία πλευρά, και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», από την άλλη.

ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ

 

Το συλλαλητήριο άρχισε με τον εθνικό ύμνο και ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Συγκεκριμένα άρχισε λίγο μετά τις 2 μ.μ με χαιρετισμούς από εκπροσώπους ομοσπονδιών και συλλόγων και συνεχίστηκε με τις ομιλίες.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι Παμμακεδονικών οργανώσεων από το εξωτερικό, μακεδονικών πολιτιστικών συλλόγων από την Ελλάδα, θρακικών σωματείων, δυτικομακεδονικών σωματείων, συλλόγων Σαρακατσαναίων και άλλων φορέων.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Στο μαζικό συλλαλητήριο (που κατά τους αναλυτές αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση), έδωσαν δυναμικό «παρών» πολίτες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και βρακοφόροι από την Κρήτη οι οποίοι ταξίδεψαν με λεωφορεία για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, ενώ την εμφάνιση τους έκαναν και έφιπποι, όπως και απόγονοι των Μακεδονομάχων με τις στολές τους. Οι περισσότεροι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και άλλες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ στις πρώτες σειρές υπήρχαν ιερωμένοι και μοναχές.

Από το συλλαλητήριο –σύμφωνα με τους διοργανωτές- δεν έλειπαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες.

ΠΟΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ

 

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, οι οποίοι περπάτησαν στο πλήθος και μίλησαν με συγκεντρωμένους, αλλά δεν πήγαν στην εξέδρα. Το ίδιο έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 



Ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο πατέρας του και πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής πήγαν συμβολικά στο άγαλμα του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρίσκεται σε μικρή από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και φωτογραφήθηκαν.



Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μαζί με τους βουλευτές Μάριο Γεωργιάδη, Ιωάννη Σαρίδη, Αριστείδη Φωκά πήγαν στον χώρο δίπλα ακριβώς από την εξέδρα και έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. «Ο κ. Τσίπρας, η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο λαός της Μακεδονίας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Να μη ψηφίσει η Βουλή την παράδοση του ονόματος. Αν αυτό συμβεί, η πράξη αυτή θα είναι προδοσία», είπε ο κ. Λεβέντης.



Θέσεις μπροστά από την εξέδρα πήραν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.

Επίσης, συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Το «παρών» έδωσε ο βουλευτής, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, και πρώην υφυπουργός Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δέχτηκε φραστική επίθεση.

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ: «ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ»

 

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κύριος Φράγκος έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους Βόρειους γείτονές μας, ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας.

«Θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν είμαστε έρμαια, τελείωσαν αυτά. Θα προστατέψουμε τη Μακεδονία μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Στρατηγός εν αποστρατεία έστειλε επίσης μήνυμα τους Σκοπιανούς να γκρεμίσουν τα «αγάλματα- τερατουργήματα» που έχουν στηθεί στη γειτονική χώρα, αλλά και να αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους που έχει ονομαστεί «Μέγας Αλέξανδρος». Ζήτησε τέλος να δοθεί λύση «στο θέμα της αιρετικής σχησματικής εκκλησίας».

Ο κ. Φράγκος επιτέθηκε κατά του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και πρότεινε ένα έκτο όνομα για την ονομασία των Σκοπίων, το Monkey Macedonia (μαϊμού Μακεδονία).

Έκλεισε δε την ομιλία του, σημειώνοντας: «Θα μας βρουν μπροστά τους με ότι σημαίνει αυτό, μέσα στα πλαίσια και τους κανόνες του Συντάγματος και της πραγματικής Δημοκρατίας. Φωνή λαού, οργή θεού».

ΑΝΘΙΜΟΣ: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΙΣΟΝ ΕΛΛΑΔΑ»

 

Τη στήριξή του στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας εξέφρασε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία». 



«Διαδηλώστε αδέλφια μου, Έλληνες Μακεδόνες, σε γη και θάλασσα σε γνωστούς και αγνώστους, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ρώσους και Ασιάτες, στα ανοιχτά πελάγη και στα πλάτη του ουρανού την μεγάλη αλήθεια, την μαρτυρία της ιστορίας, το τραγούδι των φονευθέντων ηρώων μας, τους ψαλμούς των μοναστηριών, της ιστορίας του αληθέστατο μήνυμα: Ότι, δηλαδή η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων, και όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

 

Ενώ το συλλαλητηριο ήταν σε εξέλιξη, ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε αντισυγκέντρωση στην Καμάρα, ενώ ένταση σημειώθηκε όταν άτομα που κρατούσαν ελληνικές σημαίες πέρασαν μπροστά από την κατάληψη «Σχολείο», την ώρα που κατευθυνόταν προς το συλλαλητήριο. Τότε οι αντιεξουσιαστές τους επιτέθηκαν με πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες.



Νωρίτερα, στην Αθήνα ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν εναντίον πούλμαν που είχαν ξεκινήσει με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top