Αλλάζουν τα πάντα στον ΚΟΚ! Θα πληρώνουμε πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημά μας

Θα υπάρξουν και διοικητικά πρόστιμα - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:38

Ανατροπές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, που θα αλλάξουν όλα όσα γνωρίζουν μέχρι τώρα οι οδηγοί για πρόστιμα, όρια ταχύτητας, διπλώματα οδήγησης, κ.ο.κ.

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να οικοδομηθεί ένας νέος κοινωνικός κώδικας αξιών και κοινωνικής συμπεριφοράς.

«Θα υπάρχουν παραβάσεις που δε θα έχουν πρόστιμο. Δεν είναι θέμα τιμωρητικό να πληρώνει κανείς πρόστιμο αλλά έχουν να κάνουν με την παιδεία και την οδηγική συμπεριφορά μας», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Σπίρτζης και συνέχισε:

«Θα έχουν την πρώτη φορά αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για δυο μήνες. Τη δεύτερη φορά θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην συνέχεια θα καλείται ο παραβάτης να ξαναδώσει εξετάσεις για άδεια οδήγησης».

Τα διοικητικά αυτά πρόστιμα θα ισχύσουν για παραβάσεις όπως το παρκάρισμα πάνω σε διαβάσεις για άτομα με κινητικά προβλοήματα, η ρίψη τσιγάρου από το αυτοκίνητο, κ.ά.

«Θα έχουμε 3 κατηγορίες προστίμων μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας αλλά και δύο πρόσθετες: α) αντικοινωνικής συμπεριφοράς και β) συχνής πρόκλησης ατυχημάτων», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Εξήγησε μάλιστα ότι η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο την ώρα της οδήγησης μπορεί να προκαλέσει συχνά, μικρά ή μεγάλα, ατυχήματα και γι’ αυτό θα ενταχθεί στην κατηγορία συχνής πρόκλησης ατυχημάτων.

Ο κ. Σπίρτζης προανήγγειλε επίσης ότι τα πρόστιμα θα βγαίνουν ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη.

«Πρέπει να χτυπήσουμε τη λογική έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ. Θα μειωθούν πολύ όλα τα πρόστιμα και θα υπάρχουν προσαυξήσεις ανάλογα με το εισόδημα του κάθε συμπολίτη μας. Με άλλα λόγια θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια στην επιβολή των προστίμων», είπε.

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς από τη στιγμή που θα κόβεται η κλήση από τον τροχονόμο, θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί το υπουργείο Οικονομικών θα ταυτοποιεί από το Taxis το πρόστιμο και θα το αποστέλλει στον παραβάτη μέσω της εφορίας.  Έτσι, ο παραβάτης, ανάλογα με το εισόδημά του, θα λαμβάνει και το ανάλογο πρόστιμο.

Τέλος ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι με τον νέο νόμο αυξάνονται τα όρια ταχύτητας, ενώ θα δημιουργηθεί Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και για τα ποδήλατα.

Τέλος, θα υπάρξει πρόβλεψη για την ηλεκτρονική έκδοση πινακίδων, ενώ θεσπίζεται η έκδοση πιστοποιητικού για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top