Συγκίνηση στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη φωτιά που είχε κατακάψει την πόλη

Οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας απόλαυσαν ένα τετράωρο πολυθέαμα

Συγκίνηση στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από τη φωτιά

Αναπαράσταση της μεγάλης πυρκαγιάς που έκαψε τη μισή Θεσσαλονίκη το 1917, έγινε χθες, Σάββατο, στην Πλατεία Αριστοτέλους. Οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας απόλαυσαν ένα τετράωρο πολυθέαμα, με τίτλο «έγινε η σπίθα πυρκαγιά», στο οποίο μετείχαν 450 άτομα.

Εκατό χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τη Θεσσαλονίκη, παραμένουν αναπάντητα και τα αίτια και ο στόχος… Ήταν η τουρκική συνοικία; Οι Εβραίοι; Ήταν απλώς ένα ατύχημα; Φταίνε οι σύμμαχοι που είχαν αφήσει τους Θεσσαλονικείς, χωρίς επαρκείς ποσότητες νερού;

Αν κι είχαν εκδηλωθεί τρία πύρινα μέτωπα, φαίνεται πως η φωτιά ξεκίνησε από την Άνω Πόλη. Γρήγορα όμως κατέστη ανεξέλεγκτη, φτάνοντας μέχρι το λιμάνι.

Οι ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν απέτρεψαν την καταστροφή. Το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης έγινε στάχτες, συντρίμμια και αποκαΐδια.

Η χθεσινή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, τα είχε όλα: Συγκίνηση, θλίψη, αλλά και χειροκρότημα.

Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, ξυλοπόδαροι ντυμένοι με κοστούμια εποχής και μπάντες οδήγησαν χιλιάδες κόσμου στην τελευταία στάση, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Στην Πλατεία είχε στηθεί μία τεράστια μακέτα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης του 1917. Τα φώτα έσβησαν, και καπνοί και φλόγες ξεπήδησαν πίσω από τη μακέτα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top